HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Måttliga hyreshöjningar i region Mitt

Dalarna I snitt höjdes hyrorna i region Mitt med 1,14 procent i år. Teamledare Marcus Kjellin är nöjd med höstens och vinterns förhandlingsomgång.

2015 års hyreshöjningar blev ovanligt måttliga. I region Mitt höjde flera kommunala bostadsbolag hyrorna med 0,5 procent, bland andra Leksandsbostäder. Hyresgästerna hos Norra Dalarnas Fastighets AB hör till dem som fick högst hyreshöjning – 1,74 procent.

– Det är ett litet företag med svag ekonomi, som redan har de lägsta hyrorna i Mitt, säger Marcus Kjellin, teamledare på förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region Mitt.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Han konstaterar att förhandlingarna om 2015 års hyror har löpt på smidigt.

– I region Mitt har vi haft de lägsta höjningarna på många år. Generellt har även yrkandena varit låga, i snitt 2,32 procent. Många av företagen har en förmånlig ekonomisk situation framför sig under 2015 och har råd att hålla igen, säger han.

Förhandlingsklimatet har även på det stora hela varit gott.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det har gått bra i region Mitt och varit sämja mellan parterna. Vi har bara haft en hyrestvist, med Nyköpingshem. Men innan Hyresmarknadskommittén hann komma med ett förslag på medling löste parterna det på egen hand.

De företag som yrkat på lite högre höjningar har uppgett att de behöver pengarna för att satsa mer på fastighetsunderhåll.

– Många mindre industriorter drabbades hårt av företagsnedläggningar och hade problem med tomma lägenheter. Sedan vände marknaden, men bostadsbolagen dras fortfarande med effekterna efter år av taskig ekonomi. Därför har de inte hunnit med det underhåll de borde ha gjort tidigare, säger Marcus Kjellin.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.