HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medlingen avbryts i Växjö

Växjö Medlingen hos Hyresmarknadskommittén gick inte. Växjöbostäders hyror kommer därför att prövas av kommittén, vars nivå måste accepteras av parterna.
Foto: Annika Wallsson
Medlingen hos Hyresmarknadskommittén mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen misslyckades.

Som vi tidigare berättat gick hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Växjöbostäder in i väggen. Växjöbostäder, som yrkade på en höjning på sju procent, frångick förhandlingarna och vände sig till Hyresmarknadskommittén.

Sedan har kommittén försökt medla mellan parterna och även föreslagit ett medlingsbud på 2,7 procent. Detta accepterades av Växjöbostäder. Men har förkastats av Hyresgästföreningen. Därför blir det upp till kommittén att avgöra vilken hyreshöjning som ska gälla för 2019.

Läs ocksåKrav på höjda hyror i Kungsbacka

– Vi kunde inte acceptera medlingsbudet eftersom vi inte tycker det är rimligt. Både med tanke på andra bolags hyresuppgörelser, Växjöbostäders ekonomi och det underlag bolaget presenterat under förhandlingarna, säger Mats Seglarvik, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

För hyrorna hos kommunens andra bostadsbolag, Vidingehem, har det nåtts en överenskommelse, vilket Hyresgästföreningen tar fasta på. Där gjorde parterna upp om en höjning med 1,4 procent för 2019 och för de privata som förhandlats ligger nivåerna på mellan 1 och 1,5 procent.

– Vi har inte kunnat finna någon anledning till varför Växjöbostäders hyresgäster ska belastas med högre hyreshöjningar än övriga hyresgäster i Växjö kommun. Särskilt inte med tanke på den goda ekonomi som Växjöbostäder redovisar. Bland annat en soliditet på närmare 55 procent, säger Mats Seglarvik.

Läs ocksåSå mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Förra gången Hyresgästöreningen och Växjöbostäder förhandlade om årshyran blev det på samma sätt. Då beslutade kommittén om en höjning på 0,93 procent från första april 2017 och 0,7 procent från första januari 2018.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, består av representanter för de kommunala bostadsbolagen genom sin organisation SABO och representanter från Hyresgästföreningens riksförbund. Hit kommer ärenden då kommunala bostadsbolag inte kommer överens i hyresförhandlingarna. HMK kommer först med ett medlingsförslag. Om båda parter inte accepterar förslaget, prövas ärendet av HMK och det beslutet blir gällande.

Läs också Nästa års hyra: Förhandlarens stenhårda krav på värdarna Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi Äldre får betala mer än andra för att bo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.