Annons

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

Tobo Aros Energideklarationer vill starta asylboende i Tobo. Men än har företaget inte fått klartecken. Efter tips granskar Migrationsverket bolaget närmare.

I somras ansökte Aros Energideklarationer till Migrationsverket om att få starta så kallat tillfälligt boende för asylsökande i tre före detta bruksbostäder på Skolvägen och Villavägen i Tobo. Totalt vill företaget erbjuda 104 platser för flyktingar. Även i Holm utanför Sundsvall har företaget liknande planer. Men än så länge har Migrationsverket inte gett grönt ljus för verksamheten.

–Vi har fått tips från olika parter om att det skulle vara knepigheter kopplade till företaget. Om vi får sådana här indikationer är det skäl för oss att göra en fördjupad utredning, och säkerställa att allt verkligen står rätt till, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För att utesluta ett företag ur upphandlingen måste Migrationsverket hitta bevis på att företaget inte är lämpligt för att driva asylboende. Det är detta som Migrationsverket kommer att jobba med under de närmaste veckorna.

I oktober sålde fastighetsbolaget Fagerhyltan utan förvarning sitt lägenhetsbestånd i Tobo till Aros Energideklarationer, ett bolag som Fagerhyltan visade sig äga 51 procent av aktierna i. Tre av de husen vill ägarna nu alltså göra om till asylbostäder.

Annons

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat finns flera tveksamheter kring ägarbytet. Till exempel ska enligt flera uppgifter Johan Stendahl, tidigare ägare till husen och 2011 utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar, ha kopplingar till Aros Energideklarationer. Stendahl har själv dementerat detta för Hem & Hyra. Men i augusti uppgav han på telefon till Hyresgästföreningen att han företräder bolaget.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Läs även:

uppsala/manga-fragetecken-kring-aros-energideklarationer

uppsala/aros-energideklarationer-vill-starta-asylboende-i-tobo

Annons
Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

uppsala/dalig-lonsamhet-orsak-till-forsaljning

uppsala/fagerhyltan-salde-tobo-hus-utan-att-informera-hyresgasterna

Fakta: Skandalhusen i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.

Hösten 2013 sålde Fagerhyltan husen till Aros Energideklarationer.

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.