HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljarduttag överklagas – igen

Stockholm Hyresgäster går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen för att få rätt mot Stockholm Stad. Kammarrätten vägrade nyligen pröva stadens uttag av 3,3 miljarder ur bostadsbolagen.

Inga Allard är en av hyresgästerna som 2013 gick till förvaltningsrätten för att  pröva om stadens miljarduttag ur de tre kommunala bostadsbolagen är förenligt med lagen. Förvaltningsrätten gick emot hyresgästerna som gick vidare till kammarrätten. Efter att kammarrätten i januari beslutat att inte bevilja prövningstillstånd går överklagas kammarättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen ska sedan ta ställning till om de ska bevilja prövningstillstånd och ta upp ärendet.

– Det handlar om mycket pengar som plockas ut ur bolagen och har ett stort allmänt intresse och därför borde domstolen pröva ärendet en gång till och reda ut vad som gäller, säger hon.

Läs ocksåÖkad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Hon är kritisk till att kammarrätten inte motiverar varför de inte beviljar prövningstillstånd. Men Maria Åhrling, kammarättsråd på Kammarätten säger att den inte kommenterar skälen till beslutet.

– Deras överklagan uppfyllde helt enkelt inte de kriterier som ska uppfyllas för att vi ska göra en prövning, säger hon.

Som exempel kan prövningstillstånd ges om det är viktigt att få ett prejudikat i frågan, om förvaltningsrättens beslut är otydligt och behöver förtydligas eller om det finns skäl att tro att förvaltningsrättens beslut är felaktigt.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Bakgrunden till hyresgästernas överklagan är att de hävdar att det är fel av staden att plocka ut pengar ur Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem för att använda till bland annat infrastruktur, lekplatser och butikscentrum, saker som alla i samhället har nytta av och borde vara med och betala.

Läs också Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.