Annons

Miljöguider tipsar om att spara el

Karlskrona ​Den lyckade satsningen på dörrknackande miljöguider i Karlskrona växer. Hittills har tusentals hyresgäster fått lära sig mer om sopsortering och brandskydd. Nu ska guiderna även tipsa om hur man sparar el.

​Det var i våras som den så kallade Miljögruppen startade sitt arbete i Karlskronaområdet Kungsmarken. Fyra miljöguider, anställda av det kommunala bostadsbolaget Karlskronahem, började då knacka dörr för att informera sina grannar om källsortering på deras eget hemspråk.

Det gav stort genomslag i Kungsmarken, där majoriteten av hyresgästerna har rötter utomlands. I somras utökades projektet till att även omfatta brandskydd, i samarbete med räddningstjänsten. Sedan dess har verksamheten spridits till Marieberg, Gullaberg och Galgamarken, och Pantarholmen står på tur.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
I dagarna inleder Miljögruppen också en informationskampanj för att ge råd om hur de boende kan hålla nere sin elförbrukning i hemmet. Det kan handla om allt ifrån vikten av att stänga av hemelektronik med strömbrytaren till att regelbundet frosta av frysen.
 
Hittills har Miljögruppen besökt 3 900 lägenheter, och guiderna har hunnit bli ett välkänt inslag i de aktuella bostadsområdena.
 
I början ville en del familjer inte öppna, säger miljöguiden Sladjana Demiri. De visste inte vem som knackade på. Nu vet alla. De accepterar, lyssnar och frågar.
 

Annons
Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.