HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Miljonsatsning på skräpjakt

Göteborg Skräpjägarna i norra Biskopsgården blev en succé. Nu satsas närmare 1,5 miljoner kronor på att sprida metoden till fler gårdar i området.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Biskopsgårdens flerspråkiga skräpjägare, en grupp hyresgäster som i drygt ett år informerat sina grannar runt Dim- och Godvädersgatan om hur avfall bäst bör hanteras.

Upprinnelsen var att hyresvärden Bostadsbolaget tröttnat på överfulla papperskorgar och stökiga miljörum. I samarbete med Hyresgästföreningen valde bolaget att satsa pengar på att försöka få ordning på sophanteringen, och på så sätt minska sina löpande kostnader.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Skräpjägarna har sedan dess ordnat aktiviteter för de boende på två av Bostadsbolagets åtta gårdar i området, startat ett återbruk samt knackat dörr för att nå så många som möjligt med personlig information. Det har gett dem närmast kändisstatus i kvarteret – men också goda resultat.

Därför utökas nu satsningen till Bostadsbolagets övriga sex gårdar, under namnet Vackra Biskopsgården 2.0.

Annons

Totalt öronmärks närmare 1,5 miljoner kronor under två år. Pengarna tas ur en pott som tidigare avsatts för ökat boinflytande genom avtal mellan Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Jesper Bryngelsson, tf chef för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen, konstaterar att satsningen inte bara kapat hyresvärdens utgifter för sophanteringen. Den har även lyft fram andra värden.

– Nu pratar man inte längre om kostnader, utan om en bättre atmosfär, goda relationer mellan bovärdar och hyresgäster och ett ökat ansvarstagande bland de boende. Stoltheten över den egna gården är mycket stor. Det har blivit ett socialt kitt, säger Jesper Bryngelsson.

Annons

Just nu pågår samtal mellan Hyresgästföreningen och Hisingsvärden Willhem om ett liknande upplägg i Willhems kvarter.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.
Fakta: Fler skräpjägare

Ytterligare minst 20 skräpjägare ska rekryteras under 2014. Målet är att alla berörda gårdar ska ha minst en representant.

Läs mer om skräpjägarna på Facebook (klicka här).

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.