HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Miljonsvindel med sålda hyreskontrakt i Göteborg

Göteborg Just nu pågår rättegången mot fyra personer som misstänks ha bedrivit handel med hyreskontrakt på attraktiva adresser i centrala Göteborg.

Det handlar om elva hyreslägenheter hos privata värdar i Göteborgs centrum, förvaltade av en stor fastighetsaktör. Enligt åtalet ska två personer, en man i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, ha förmedlat de attraktiva kontrakten med hjälp av förvaltarens uthyrningshandläggare.

De båda männen ska ha passat på att ta bra betalt för hyreskontrakten. Summorna har varierat men har aldrig understigit 100 000 kronor per kontrakt. I flera fall har föräldrar köpt kontrakten åt sina barn.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Som mest ska en tillträdande hyresgäst ha betalat 450 000 kronor för sin hyresrätt ett stenkast från Avenyn. I just detta fall misstänks den tidigare hyresgästen ha krävt, och fått, 330 000 kronor som ersättning för att släppa lägenheten. Det är även hon nu åtalad för.

Mannen i 40-årsåldern har enligt åklagaren totalt tagit emot över 1,8 miljoner kronor i handeln med hyreskontrakten, som betecknas som ”yrkesmässig” och ska ha pågått i över tre år.

Annons

Mannen står nu inför rätta åtalad för grovt brott mot hyreslagen. Han misstänks även för grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott, alternativt grovt försvårande av skattekontroll.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Vidare har åklagaren yrkat på näringsförbud i tre år samt en företagsbot om 50 000 kronor till följd av den olagliga bostadsförmedlingen.

Mannen i 60-årsåldern uppges å sin sida ha tagit emot omkring en halv miljon kronor i samband med de olagliga affärerna och åtalas för grovt brott mot hyreslagen, alternativt medhjälp till samma brott.

Annons

Uthyrningshandläggaren riskerar att dömas för medhjälp till brott.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Rättegången vid Göteborgs tingsrätt startade förra veckan och beräknas ta sju dagar i anspråk. Den som säljer hyreskontrakt riskerar fängelse i upp till två år om brottet bedöms som grovt.

Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.