Annons

Miljonsvindel med sålda hyreskontrakt i Göteborg

Göteborg Just nu pågår rättegången mot fyra personer som misstänks ha bedrivit handel med hyreskontrakt på attraktiva adresser i centrala Göteborg.

Det handlar om elva hyreslägenheter hos privata värdar i Göteborgs centrum, förvaltade av en stor fastighetsaktör. Enligt åtalet ska två personer, en man i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, ha förmedlat de attraktiva kontrakten med hjälp av förvaltarens uthyrningshandläggare.

De båda männen ska ha passat på att ta bra betalt för hyreskontrakten. Summorna har varierat men har aldrig understigit 100 000 kronor per kontrakt. I flera fall har föräldrar köpt kontrakten åt sina barn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som mest ska en tillträdande hyresgäst ha betalat 450 000 kronor för sin hyresrätt ett stenkast från Avenyn. I just detta fall misstänks den tidigare hyresgästen ha krävt, och fått, 330 000 kronor som ersättning för att släppa lägenheten. Det är även hon nu åtalad för.

Mannen i 40-årsåldern har enligt åklagaren totalt tagit emot över 1,8 miljoner kronor i handeln med hyreskontrakten, som betecknas som ”yrkesmässig” och ska ha pågått i över tre år.

Annons

Mannen står nu inför rätta åtalad för grovt brott mot hyreslagen. Han misstänks även för grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott, alternativt grovt försvårande av skattekontroll.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Vidare har åklagaren yrkat på näringsförbud i tre år samt en företagsbot om 50 000 kronor till följd av den olagliga bostadsförmedlingen.

Mannen i 60-årsåldern uppges å sin sida ha tagit emot omkring en halv miljon kronor i samband med de olagliga affärerna och åtalas för grovt brott mot hyreslagen, alternativt medhjälp till samma brott.

Annons

Uthyrningshandläggaren riskerar att dömas för medhjälp till brott.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Rättegången vid Göteborgs tingsrätt startade förra veckan och beräknas ta sju dagar i anspråk. Den som säljer hyreskontrakt riskerar fängelse i upp till två år om brottet bedöms som grovt.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.