HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Misslyckad ombildning i Vibble

Gotland Bristande finansiering stoppar nytt försök att ombilda hyreshusen på Tvinnaregatan i Vibble. Nu börjar tålamodet att tryta hos säljaren och fastighetsägaren Balder.
Foto: Jenny Knutsson
Balders hyreshus i Vibble blir nu bostadsrätter.

Det har varit många turer om Balder och Din Bostads 112 hyreslägenheter på Tvinnaregatan i Vibble, strax söder om Visby. Som Hem & Hyra har rapporterat tidigare har det funnits kritik mot brister i skötseln och underhållet av fastigheterna.

Samtidigt har en grupp hyresgäster under flera års tid drivit frågan om att få köpa området och ombilda lägenheterna till bostadsrätter. Men alla har inte ställt sig positiva till planerna.

Läs ocksåGrannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer"

I våras försökte bostadsrättsföreningen Tvinnaregården få ihop tillräckligt många intresserade på en köpstämma, men försöket misslyckades med liten marginal. Fyra röster saknades för att få ihop en tillräcklig majoritet.

Sent i höstas kallades de boende till en ny köpstämma och denna gång fick föreningen ihop tillräckligt många, totalt 72 stycken intresserade köpare. Men efter att de betalat in insatsen uppdagades problem med finansieringen. Löftet att Ålandsbanken skulle stödja affären visade sig inte stämma.

– Det här är en typ av affär man velat göra, där vi inte har varit med. Vi har inte beviljat någon kredit i det här fallet och jag kan inte säga mer än så, utan det är nog upp till den aktuella föreningen att svara på varför det här har skett, säger Magnus Holm, affärsområdeschef på Ålandsbanken, till helagotland.se

Annons
Läs ocksåFastighetskungen frias från åtal om folkbokföringsbrott

Pengarna ska nu ha betalats tillbaka till köparna. Johanna Hallin, ordförande i bostadsrättsföreningen Tvinnaregården, beklagar det som inträffat.

”Det fanns en offert som var villkorad av ett Kreditbeslut, beslutet hade inte kommit men vi fick information om att finansieringen var klar, vilket den altså inte var. Det finns även nu frågetecken och vi kommer förmodligen inte få alla bitar på plats”, skriver hon i ett svar via mejl.

Men föreningen ger trots de senaste misslyckade försöken inte upp planerna på en ombildning.

Läs ocksåBalders ägare inför rätta – skrev sig och familjen på kontoret

”Vi kommer att arbeta för att komma vidare med det här då övervägande delen av nuvarande hyresgäster är positiva och vill ombilda vårt område. Vi har en bra plan för att kunna fortsätta driva det här fortsatt framåt och vi kommer få god hjälp på vägen. Vi har ingen tidsgräns direkt men vi försöker att skynda långsamt. Det här är inget man gör i en handvändning och det tar tid för att allt ska bli rätt”, skriver Johanna Hallin.

Annons

Men Balder som äger de aktuella hyresfastigheterna vill ha en affär klar inom kort.

– Det här kan inte hålla på hur länge som helst och vi kan inte vänta så länge till. Under januari månad nästa år så behöver vi ha ett avslut, säger Benny Ivarsson, fastighetschef på Balder.

Läs också Ibrahims nya bil blev lågornas rov vid anlagd garagebrand Sköna sommarvibbar i Sundsvall och Luleå för kvarterets unga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.