Annons

MKB litar inte på hyresgäst – nekar andrahandsuthyrning

Malmö Malmökvinnan har gång på gång försökt hyra ut sin lägenhet i andra hand. Värden MKB anar ugglor i mossen och säger nej.

Hyresgästen bor sedan två år tillbaka i en trea i ett av det kommunala bostadsbolaget MKB:s nyproducerade hus i centrala Malmö. Hon har flera gånger under året som gått sökt tillstånd hos hyresvärden för att hyra ut sin bostad i andra hand. Svaret från MKB har blivit nej, gång på gång.

Den första gången ville kvinnan pröva att flytta ihop med sin exman.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi anser inte att det inte är ett beaktansvärt skäl. Vi säger nej till alla som vill provbo, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

Han förtydligar att det inte handlar om provboende generellt utan bara när det rör personer som den sökande redan har bott med.

Hyresgästen skickade in en ny ansökan och villle hyra ut motiverat med arbete på annan ort. Hon bifogade dokument som visade att hon hade fått en anställning på ett företag nere på spanska solkusten.

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Intyget var på 40 timmar i veckan på tillsvidareanställning. En fast tjänst och då är det inte jobb av tillfällig karaktär på annan ort, säger Lars-Gunnar Larsson.

Nej igen.

Ett nytt intyg lämnades in. Nu beskrevs anställningen som tillfällig under tolv månader. Men nu hade MKB fått nog. Lars-Gunnar Larsson menar att intyget hade ändrats på ett otillfredställande sätt och litar inte på att innehållet stämmer. Alternativet för kvinnan hade annars varit att själv säga upp kontraktet.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

– Det är ju som att hon har lyssnat av och korrigerat för att det ska passa lagstiftningen. Det här får hyresnämnden pröva menar vi. Hur många gånger kan man ansöka på samma grunder och av samma anledning.

Annons

Lars-Gunnar Larsson menar att MKB hade gått med på andrahanduthyrning om det från börjat hade beskrivits som en kortare och tillfällig anställning. Nu ska hyresnämnden avgöra om avslagen går hem. Hyresgästen ställer sig frågande till att allt har gått rätt till.

“Jag förstår inte varför eftersom uthyrningen endast ska ske under ett års tid”, skriver hon i sin ansökan till hyresnämnden.

Hem & hyra har sökt hyresgästen men utan resultat.

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.