Annons

MKB tillbakavisar bedrägerianklagelser

Malmö ​– Jag förstår inte varför Hyresgästföreningen väljer att komma med falska anklagelser. Det är samma faktaunderlag i förhandlingarna som i budgeten, men MKB och Hyresgästföreningen drar olika slutsatser om bland annat räntor, underhåll och nedskrivningsbehov, säger MKB:s vd Sonny Modig.

​Enligt hyresgästföreningens förhandlingsledare, Thomas Lindgren, presenterade MKB inför hyresförhandlingarna ett förutspått förlustresultat på 51 miljoner kronor. Den interna budgeten som behandlats av MKB:s styrelse pekar istället på en vinst på 61 miljoner, en differens på 112 miljoner kronor.

Annons
 
– De har försökt föra oss bakom ljuset, säger Peter Nilsson, förtroendevald förhandlare på Hyresgästföreningen.
Enligt MKB:s vd har förhandlingsunderlag och budget olika syften och ser olika ut men han hävdar samtidigt att faktauppgifterna är desamma. Modig tycker att det ligger i sakens natur att man i en förhandling tar fram olika argument i en viss ordning.
 
Han hävdar dessutom bestämt att Hyresgästföreningen fick tillgång till budgeten samma dag som styrelsens protokoll justerats och därmed var offentlig.
– Jag förstår inte heller hur förutsättningarna för att bygga nya lägenheter i Malmö ökar genom ytterligare realt sänkta hyror, fortsätter Sonny Modig.
 
MKB Fastighets AB kom i höstas med ett yrkande på ett flerårigt hyresavtal som innehöll ett krav på att få höja hyrorna med 2,85 procent från den 1 januari 2010.
Hyresgästföreningen krävde oförändrad hyra och efter flera fruktlösa diskussioner strandade förhandlingarna.
­­
MKB har accepterat medlarnas bud på 0,75 procent från årsskiftet eller 1,5 procent från första juli. Genom att acceptera medlingsbudet menar MKB att de anpassat sitt tidigare krav till de fortsatt låga räntorna.
Hyresgästföreningen har däremot inte accepterat förslaget och hyresgästernas hyror för 2010 kommer därför att avgöras av hyresmarknadskommittén där representanter för såväl Hyresgästföreningen som allmännyttornas bransch- och intresseorganisation SABO, ingår.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.