HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

MKB:s vd vill marknadsanpassa hyrorna

Malmö Trots förra årets kritiserade förslag – nu förordar vd:n för det kommunala bostadsbolaget i Malmö, Sonny Modig, återigen marknadsanpassade hyror.

I MKB:s årsredovisning för år 2012, som blivit klar i dagarna, skriver vd:n Sonny Modig återigen i det inledande vd-ordet att han vill reformera hyressättningssystemet. I attraktiva lägen i Malmö är ”prissättningen” felaktig och det är enligt Modig ett skäl till att det byggs för lite. ”Allt för många väljer att bo kvar i sin billiga hyresrätt, även om de egentligen både kan och vill flytta till något nyare”.

Sonny Modig menar att dagens hyressättningssystem är ineffektivt och ålderdomligt. I årsredovisningen för år 2011 mötte Modigs åsikter kring hyressättningssystemet kritik från bland annat Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen, och från den egna styrelsen.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

– Den här gången har det blivit riktigt fel. Styrelsen kommer att ta upp detta med honom, sa Lars Svensson (S), styrelseordförande i MKB, i fjor.
Nu, när Sonny Modig snart går i pension, upprepas alltså historien.

– Jag har i olika sammanhang sagt att jag inte delar hans uppfattning i frågan. Det är möjligt att vissa ledamöter i styrelsen gör det men ingen från majoriteten S, V och MP gör det, säger Lars Svensson nu.

Vad tycker du om att han skriver så här i vd-ordet i årsredovisningen?

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

­- Det är hans ord som inte är knutet till bolaget. Han får skriva vad han vill och vill han tjata om det här kan han göra det, det är sista gången han skriver, säger Lars Svensson.

Men ni i styrelsen har ju själva godkänt årsredovisningen.
– Ja, men här är ordet vd:ns och vi kan inte recensera honom, säger Lars Svensson.

Annons

Även Susanna Lundberg (V), styrelseledamot i MKB, var förra året kritisk till vd-ordet. Nu konstaterar hon att hon inte kunnat ta del av texten.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

– Vi i styrelsen har inte fått läsa texten. Jag har inte med mig mina styrelsekollegor i den frågan. Men min förhoppning för framtiden är att MKB ska styras mer politiskt, säger hon nu.

Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen, är starkt kritisk till Sonny Modigs formuleringar i årsredovisningen.

– Jag är inte förvånad. Han ska sluta och kan kosta på sig att ta ut svängarna men jag tycker det är anmärkningsvärt att han som vd skriver så här. Det tycker nog det flesta, säger hon.

Hon reagerar på att Sonny Modig kallar dagens hyressättningssystem för ålderdomligt.

– Det är två år sedan den nya hyreslagstiftningen trädde i kraft. Vill han att det ska reformeras efter två år? Lägesfaktorn spelar redan i dag roll och det är inte tal om att det finns några billiga hyresrätter centralt i Malmö som han hävdar, säger Christina Wessling.

Annons

Hem & Hyra har inte kunnat nå Sonny Modig för någon kommentar.

Läs mer:

MKB:s vd vill marknadsanpassa hyrorna (från mars 2012)

Sonny Modig tvingas lämna MKB

Läs också Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.