HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mobilisering för att hjälpa flyktingar

Göteborg Hyresgästföreningen Västra Sverige går med som arrangör i onsdagens manifestation "Refugees Welcome". Initiativet kommer från lokalföreningen i Angered, som även skänker pengar.

Under parollen ”Refugees Welcome” har människor demonstrerat runtom i Europa de senaste veckorna. Meningen är att visa sitt stöd för att ta emot flyktingar. I söndags arrangerades en manifestation i Stockholm och på onsdag är det dags för Göteborg. Hyresgästföreningen Västra Sverige har nu beslutat gå in som medarrangör.

– Initiativet kom från vår lokalförening i Angered och det kändes självklart att hänga på. Vi jobbar för alla människors lika värde, det är en grundpelare i vårt arbete, säger Bengt Svensson, regionordförande.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Angeredsavdelningen har även beslutat att skänka 10 000 kronor till hjälp åt människor på flykt. För att pengarna ska komma dit de bäst behövs har man vänt sig till Röda Korset/Röda Halvmånen och bett dem föreslå ett stödprogram. Det berättar Kristofer Lundberg, ordförande i Angeredsföreningen.

Annons

– De bilder som har spridits på senaste tiden, bland annat på döda barn, har fått många att tänka till. Opinionen har vaknat och det är dags att vår förening också gör något, säger Kristofer Lundberg.

Han påpekar att Hyresgästföreningen har en tradition av internationellt solidaritetsarbete.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– Vi stöttade människor på flykt undan fascismen i Spanien 1936. Under 1940-talet hjälpte vi flyktingar från Norge och Danmark. Nu är det läge att ta det här igen. Jag hoppas att även andra hyresgästföreningar, fackföreningar och andra gör samma sak som oss, säger Kristofer Lundberg.

Annons
Fakta: Refugees Welcome Göteborg

Manifestationen kommer att äga rum på Götaplatsen klockan 17.30, onsdag 9 september.

Inititiavtagare är Grön Ungdom, men en lång rad ungdomsförbund, partier och andra organisationer har sedan anslutit som medarrangörer.

Från arrangemangets facebooksida:

”Tillsammans står vi upp för ett medmänskligt Europa. Ett Europa som inte blundar för den mest allvarliga flyktingsituationen sedan andra världskriget. Ett Europa som välkomnar de som behöver skydd och hjälp.”

Läs också Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.