Annons

Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg

Göteborg Göteborgs kommunala bostadsbolag strandade hyresförhandlingarna och kräver 6,8 procents höjning hos Hyresmarknadskommittén. Nu planerar hyresgäster en protestaktion på lördag. ”Vi känner inte igen allmännyttan längre”, säger Ola Terlegård från Hammarkullen.
Ola Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.
Foto: Gustaf Görfelt
Lokala hyresgästföreningen Bredfjällsgatan/Gropens gård anordnar manifestationen på lördag ihop med lokala hyresgästföreningen Kvibergshuset. Ola Terlegård (t v) och Catherine Holt (t h) är ordförande i de båda föreningarna.

Ola Terlegård är ordförande för lokala hyresgästföreningen Bredfjällsgatan/Gropens gård, som ordnar manifestationen ihop med LH Kvibergshuset.

Klockan 16 kallar arrangörerna till samling på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Tar inte hänsyn till hyresgästerna”

Ola Terlegård säger att det inte bara är hyreskraven som protesten riktar sig emot.

– I så många delar agerar bostadsbolagen på ett sätt som inte tar hänsyn till hyresgästernas förutsättningar, säger Ola Terlegård.

Han nämner renoveringar som ger kraftiga hyresökningar i fattiga stadsdelar. Men också en allt snålare inställning till att stötta lokala aktiviteter.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

– Poseidon och Bostadsbolaget har strypt våra verksamhetsmedel i de lokala hyresgästföreningarna. Hyresgästerna får betala en större del själva om vi till exempel gör en resa till Skara sommarland. Då är det inte så lätt för en ensamstående mamma med fem barn att ha råd, säger Ola Terlegård.

Knappa omständigheter

Han arbetar som kurator på en lågstadieskola i Hammarkullen och konfronteras nästan dagligen med de knappa omständigheter som många familjer lever under.

Annons

– Varje vecka får jag hjälpa flera föräldrar att söka pengar från olika stipendier och fonder. Det handlar om det nödvändigaste, som vinterkläder till barnen. De här människorna hörs och syns inte mycket, de har fullt upp med att kämpa på och få livet att gå runt, säger Ola Terlegård.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

När han hörde om de strandade hyresförhandlingarna förra veckan så beskriver han det som droppen som fick bägaren att rinna över.

– Det byggdes upp en vrede inom mig. Ska det vara så här?

Initiativ från gräsrötter

Nu har två lokala hyresgästföreningar gått ihop och även andra frivilliga har anslutit till planeringsgruppen.

Hyresgästföreningen på regional nivå skjuter till pengar, men Ola Terlegård betonar att initiativet kommer underifrån.

– Vi måste låta gräsrötterna bana vägen i det här, säger han.

Annons

Vad hoppas ni uppnå med den här manifestationen?

– Dels vill vi förstås belysa de här frågorna och få medial och politisk uppmärksamhet. Men vi hoppas också få en skön stund. Hyresgästföreningen måste bli bättre på att göra det mer lustfyllt att ses och engagera sig.

Hur då?

– Vi vill ha en sjysst atmosfär, lite som ett kulturarrangemang. Från början ville vi grilla, men det har vi inte fått tillstånd för. Men kaffe och fika kommer förstås att finnas. Vi hoppas få till lite längre samtal. Det här är ett sätt för hyresgäster att komma samman för att bli politiskt medvetna och aktiva. Vi vill visa att Hyresgästföreningen är mer än pysselkvällar och resor till Ullared.

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.