Annons

Moderater vill ändra andrahandsregler

Göteborg ​I framtiden kan andrahandshyrorna komma att släppas fria. Moderaterna anser nämligen att det bör råda avtalsfrihet vid andrahandsuthyrning.

​Det framkom vid ett seminarium om ”moderat politik för hyresrätter” på den kommunala rikskonferens som partiet anordnar den 7 och 8 mars i Göteborg .

Annons
– Det kommer ett förslag, kanske redan nu till hösten, om ändrade regler och där det är sannolikt att vi går längre än vad utredningen om andrahandsuthyrning förespråkar, säger Ewa Thalén Finné, som sitter för moderaterna i regeringens civilutskott.
Själv anser Ewa Thalén Finné att det är rimligt att den som hyr ut till exempel en bostadsrätt  får full täckning för sina kostnader vid en andrahandsuthyrning, det vill säga även ersättning för amorteringar och räntor. Men hon betonar samtidigt att moderaterna är ett av fyra partier i alliansregeringen och att det slutgiltiga förslaget kan komma att bli en kompromiss.
I oktober förra året presenterade regeringens utredare Christina Jacobsson sina förslag på hur fler ska lockas att hyra ut delar av sin bostad och på hur uthyrning i andra hand skulle kunna underlättas. Bland annat föreslog hon att det ska finnas fler ”beaktansvärda skäl” för att få hyra ut i andra hand, som till exempel studier på annan ort eller tillfällig vistelse utomlands.
Däremot såg Christina Jacobsson inga skäl till att ändra på dagens regler för hur andrahandshyrorna sätts och som innebär att den som hyr omöblerat i andra hand inte ska betala mer än vad förstahandshyresgästen gör. En bostadsrättsinnehavare får alltså inte belasta andrahandshyresgästen med sina utgifter för räntor och amoteringar.
Men nu öppnar alltså moderaterna för en annan lösning än den utredningen föreslår och det är något som gillas av Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, som var en av föreläsarna på det moderata bostadsseminariet.
–  Vid sidan om den ordinarie förhandlade och tröga hyresmarknaden skulle vi behöva skapa en fri hyresmarknad där du som till exempel har en bostadsrätt får hyra ut under en begränsad tid till vilken hyra du vill. Det skulle skapa en rörlig marknad  där man befinner sig under en kortare period och vi skulle få ett system som fungerar bättre än i dag, menar Hans Lind.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.