Annons

Moderaterna vill stoppa personer med socialbidrag från att få lägenhet hos MKB i Malmö

Malmö De kommunala bostadsbolagen i sex skånska kommuner säger blankt nej till hyresgäster med försörjningsstöd. Får Moderaterna bestämma blir Malmö nästa kommun som sätter stopp för försörjningsstöd som godkänd inkomst.

När Hem & Hyra genomförde en kartläggning över hela landet visade det sig att många kommunala bostadsbolag inte godkänner försörjningsstöd som inkomst. Skåne sade sex bostadsbolag blankt nej, en del godkände det ibland medan tio kommunala bostadsbolag alltid godkänner försörjningsstöd, däribland Lund, Ystad, Skurup och Malmö. Men får Moderaterna makten i Malmö efter valet vill man sätta stopp för det. Med stöd av Liberalerna vill man öka inkomstkravet för att förhindra att folk som är bidragsberoende att söka sig till Malmö och det kommunala bostadsbolaget MKB. Bakgrunden är att man vill få fler i arbete och man anser att förslaget skulle leda till det.

– Får du allting serverat på ett silverfat behöver du inte arbeta. Man ska betala sin hyra själv, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han anser att alltför många lever på socialbidrag till den grad att det normaliserats.

– Vårt förslag är en reaktion på bostadsförsörjningsproblemet i Malmö. Vi har en enorm segregation i staden och vi har en problematik där man underlättar för mycket för personer med försörjningsstöd, säger Torbjörn Tegnhammar.

Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, är starkt kritisk till förslaget som hon anser är både dyrt och dåligt. Hon menar att trycket på socialtjänsten kommer att öka betänkligt när alla med försörjningsstöd tvingas vända sig dit i jakten på en bostad.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Deras förslag minskar inte klyftorna i Malmö, tvärt om. Bara för att man har försörjningsstöd är man inte en sämre hyresgäst. Många av de som är hemlösa idag har över huvud taget ingen social problematik. Vi ska i stället bygga fler bostäder som fler kan efterfråga och få fler fastighetsägare att öppna upp för personer med försörjningsstöd, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hyresgästföreningen är också kritisk till Moderaternas förslag. Föreningen menar att man lämnar personer med försörjningsstöd i sticket.

– Det vore helt orimligt att kommunledningen och det kommunala bostadsbolaget, MKB, skulle vända Malmöborna ryggen så snart man har problem med sin försörjning. Vem ska då ta vid? säger Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Han efterlyser i stället fler privata hyresvärdar med mer generösa regler kring vad man betraktar som en godtagbar inkomst.

– Det stora problemet är i stället att inte alla fastighetsägare godkänner all inkomst, det  vill säga även a-kassa, barnbidrag, försörjningsstöd och liknande när man bedömer ifall en hyresgäst har råd att betala sin hyra, säger Kenneth Gustavsson.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.