Annons

Mögel tvingar småbarnsfamilj att flytta

Sigtuna Höga halter av mögel har hittats i två av Sigtunahems lägenheter i Märsta. Hittills har två familjer evakuerats. Den yngsta familjemedlemmen är Ammy, sju månader.– Vi har förlorat vårt hem, säger Rosemarie Mattsson, en av de drabbade. 

​För nästan två år sedan flyttade hyresgästerna i de tolv lägenheterna på Norrbackavägen 21 i Märsta in i nyrenoverade lägenheter. Nu evakueras flera familjer efter att höga mögelhalter upptäckts i luften. 

Lotta och Anders Wikström med dottern Ammy tyckte redan i julas att det var något konstigt med lägenheten. Efter mätning av luften konstaterades det att den innehöll höga halter av mögelsporer. Familjen evakuerades direkt och har nu bott i en barack i två veckor.
– Vi fick lämna lägenheten och bara ta med få saker. Vi valde ut lite kläder som snabbsanerades, säger Lotta Wikström.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon sitter med Ammy i famnen vid köksbordet hos grannen Rosemarie Mattsson som också nyligen fått reda på att mögelsporer även finns i hennes lägenhet. Runt bordet sitter också mannen Lasse Mattsson och sonen Anders, 19 år.

– När jag fick beskedet att vi skulle evakueras ville jag bara sätta mig ner och gråta. Jag har jättemycket på jobbet men måste ta ledigt för att lösa det här, säger Rosemarie Mattsson.

Annons
Alla saker i lägenheten ska saneras vilket orsakar stora problem för familjerna.
– Det är en kris, hela hemmet är borta. Vi får inte ta med oss mer än kläderna vi har på oss och måste köpa nytt. Sedan vet vi inte hur och när vi ska kompenseras, säger Rosemarie Mattsson.
Bolagets vd, Kicki Björklund säger att bolaget nu genomför en utredning för att se vad möglet beror på.
– Jag är väldigt glad över att vi bara har byggt om två hus och inte 600 lägenheter, säger Kicki Björklund.
 
Jenny Berglund, byggchef på Sigtunahem har ingen aning om varför det finns mögel i lägenheten.
– Vi har lagt ner mycket tid och pengar på att renovera lägenheterna. Det är jättetråkigt att det blivit så här, säger Jenny Berglund.
 
Lotta Wikström säger att hon har hostat medan mannen Anders har haft näsblod på morgonen och varit snorig. Besvär som hon tror hänger ihop med mögelsporerna. Mest orolig är hon för dottern Ammy.
– Hon har varit jättesnorig och har fått använda astmamedicinen bricanyl för att må bra. När vi flyttade från lägenheten minskade besvären, säger hon.
 
Lasse Mattson är arg på Sigtunahem och hävdar att allt beror på att de renoverat fel.
– Vi var stora motståndare till att de skulle göra en så här stor renovering och ville bara att de skulle göra i ordning badrummen. Nu fick vi en kraftig hyreshöjning och mögel i lägenheten, säger Lasse Mattsson och skakar på huvudet.
 
Lotta Wikström och hennes man arbetar på ett företag som sanerar vattenskador och mögel. Anders Wikström säger att han sagt till Sigtunahem att det varit väldigt kallt i lägenheten och att det måste vara något fel på väggen.
– Men de gjorde inget förrän jag åkte dit och skällde ut dem. Då kom de och tog luftprover som visade att det var höga halter av mögel i luften, säger Anders Wikström.
 
Anders Mattsson är dock nöjd med den ersättningslägenhet han ska bo i – en ny visningslägenhet.
Nu återstår för Sigtunahem att ta luftprover i alla tolv lägenheterna. Därefter vet bolaget om fler lägenheter har mögel. 
 
 

Läs också Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Nytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.