Annons

Mölndalsbostäder kräver höjda hyror

Mölndal Kommunala Mölndalsbostäder har begärt förhandlingar om årets hyror. Bolaget vill höja med i genomsnitt närmare 4 procent från årsskiftet.

Bolaget motiverar sitt krav, som i genomsnitt är på 3,95 procent, med bland annat höjd kommunal borgensavgift, ny lagstiftning och höjda priser inom byggbranschen.

Skulle kravet bli verklighet blir en lägenhet som i dag har en hyra på 5 000 kronor omkring 200 kronor dyrare per månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen å sin sida motsätter sig kravet och kräver i stället återhållsamhet. Enligt föreningen är det viktigt att bostadsbolagen tar sitt ansvar för hyresgästerna med tanke på att regeringen förutspår en utdragen nedgång i ekonomin.

En av orsakerna till nivån på kravet är den höjning av borgensavgiften från tidigare 0.25 till 0,5 procent som Mölndals politiker klubbade igenom i slutet av förra året . Ett beslut som föregicks av protester från hyresgäster som anser att det i själva verket handlar om en ”extraskatt” enbart riktad mot hyresgästkollektivet och att det därmed strider mot den så kallade likställighetsprincipen i kommunallagen.

Annons

Men Claes Olsson (M) som är ordförande i kommunfullmäktige och sitter i Mölndalsbostäders styrelse försvarade nyligen beslutet i en intervju i Göteborgsposten.

Läs ocksåBordlagt i Gnosjö

– Det här handlar om att privata bostadsbolag ska verka på samma villkor som de kommunala. Kommunal borgen innebär att de kan låna billigare eftersom de inte behöver pantbrev, därför finns det en avgift så att inte det kommunala bolaget gynnas, säger han till GP.

Beslutet att fördubbla borgensavgiften har överklagats till förvaltningsdomstolen av 23 hyresgäster.

Annons

Mölndalsbostäder har närmare 3 600 lägenheter i Mölndals kommun.

Läs ocksåHär höjs hyran mest

Borgensavgift är den avgift kommunen tar ut för att gå i borgen för bostadsbolagens lån. Med en kommunal borgen i ryggen får bolaget oftast bättre låne- och räntevillkor hos banker och kreditinstitut.

Läs också Nora höjer borgensavgift på lösa grunder Hyran klar på Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.