Annons

Nora höjer borgensavgift på lösa grunder

Nora Av Norabostäders rekordstora hyreskrav på 7,5 procent består nästan hälften av den höjda borgensavgiften. Det vill Hyresgästföreningen sätta stopp för.

Hyresgästföreningen har skrivit ett brev till ledamöterna i kommunfullmäktige i Nora i ett sista försök att förmå dem att inte höja borgensavgiften från 0,2 till 0,6 procent.

I Örebro län ligger genomsnittet för hyreshöjningarna i år på 2,5 procent. Men Norabostäder, som inte är färdigförhandlade ännu, har yrkat på en rekordhög hyreshöjning: 7,5 procent. Och av den siffran motsvarar alltså borgensavgiften 3,4 procent av hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Politiker i Nora vill borgensavgiften för att få in mer pengar till kommunens sargade ekonomi. Före jul sa politikern Christer Stromberg (NP) i en intervju till Hem & Hyra:

– Vi är som alla vet i en sådan extrem situation att de kommunala bolagen måste vara med att stötta upp kommunens verksamhet. Det är inte orimligt. Vi har en ny lag som säger att bolagen ska drivas affärsmässigt och jag hoppas att hyresgästerna kan känna sig glada över att vara med och bidra till vård, skola och omsorg.

Annons

Men föreningen skriver i sitt brev till Norapolitikerna att det är fel. Borgensavgiften ska tas ut för att rätta till en konkurrensfördel som kommunala bostadsbolag får när de lånar pengar – inte för att finanisera kommunal verksamhet.

Läs ocksåBordlagt i Gnosjö

Dessutom riktar föreningen kritik mot att kommunen försöker plocka ut pengar ur bolaget – samtidigt som Norabostäder har en ansträngd ekonomi.

Hyresgästföreningens siffror visar att om Nora kommun höjer borgensvgiften för Norabostäder från 0,2 till föreslagna 0,6 procent, så hamnar de långt över alla andra kommuner i länet.

Närmast efter ligger Örebrobostäder på 0,35 procent. Där gjorde Öbo tillsammans med Örebro kommunen en genomgång och tittade på flera olika bolags borgensavgifter innan man kom fram till siffran.

Annons
Läs ocksåHär höjs hyran mest

– Vi försökte beräkna hur mycket billigare det var för oss som kommunalt bolag att låna jämfört med ett privat. Med en kommun som ägare blir risken mindre för den som lånar ut pengar, säger Björn Forsberg som är ekonomichef på Öbo.

När Hem & Hyra i en tidigare artikel försökte få svar på hur Nora kommun räknat fram borgensavgiften på 0,6 procent, hänvisade kommunstyrelsens ordförande, Tom Rymoen (M), till att Lysekil infört en lika hög borgensavgift.

Örebrobostäder, Öbo                        0,35
Lekebergsfastigheter 0,3
Hällefors bostads AB, Boab   0,25
Hyresbostäder i Karlskoga 0,25
Degerforsbyggen  0,25
Lindesbergsbostäder, LIBO 0,3
Kumlabostäder  0,2
Laxåhem 0,25
Askersundsbostäder 0,25

Fakta: Borgensavgifter

Kommunerna får ta ut en borgensavgift eftersom kommunala bostadsbolag får lån som är mer fördelaktiga än privata bostadsbolag.
Kommunala bostadsbolag kan låna pengar genom sina ägare – kommunen.
Lånen blir förmånligare hos bankerna eftersom kommunerna är ägare och går i borgen. En säkerhet som privata bolag inte kan åtnjuta.
För att sudda ut dessa konkurrensfördelar, kan kommuner ta ut en borgensavgift.
SABO, SKL och Kommuninvest håller på med en utredning för att se vilka nivåer som kan anses vara skäliga.

Läs också Hyran klar på Orust Mölndalsbostäder kräver höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.