Annons

Morgans trea blev en mardröm

Norrköping När Morgan Karlsson flyttade in i sin lägenhet visade den sig vara full av mögel. Nio månader av byggkaos följde, nu har han tröttnat och flyttar.
Foto: Matilda Ahl
Att bo utan fungerande kök har tagit på krafterna hos Morgan Karlsson.

Veckan före midsommar förra året fick Morgan Karlsson i Norrköping ett papper hem i brevlådan från ett saneringsföretag. Det stod att de misstänkte fuktskada i hans hyreslägenhet och ville komma in för att göra en inspektion.
– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, säger han uppgivet.

Det var nämligen inte första gången han haft problem med fuktskador i lägenheten.
– När vi flyttade in var det svartmögel under parketten i vardagsrummet efter att ett elementrör ärgat sönder. Det var samma sak i badrummet och vi fick bo hemifrån i sex månader.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Efter inspektionen i köket visade det sig att det var mögel i köksskåpen på grund av en vattenläcka. Även garderoben i hallen var påverkad och Morgan fick slänga kläderna på grund av möglet. Men mest tänker han på möglet i köksskåpen.
– De där tallrikarna har man ätit på, säger han.

Annons

Sedan kom hantverkare och rev upp kök och delar av hallen. Därefter väntade två veckor med torkfläkt och sex veckor med avfuktare. Men ingenting hördes från hyresvärden. Köket var under den här tiden i stort sett oandvändbart, ändå bedömde hyresvärden att lägenheten var fullt beboelig.
– Till slut fick jag i alla fall kokplattor att ha i vardagsrummet. Jag kunde ju inte laga mat i köket där betongbitar ramlande från taket.

Dessutom sprack rören igen när de skulle provtryckas och förstörde det renoveringsarbete som redan var gjort. Nu är arbetena klara och lägenheten nästan som ny. Men snart väntar stambyte i huset och Morgan har redan bestämt sig för att flytta innan ytterligare en ny renovering tar vid.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Hyresbostäder beklagar om det varit brister i kommunikationen från deras sida, men säger sig inte fått in något önskemål om evakuering vid den senaste saneringen. Bolaget har gett Morgan två månadshyror och självrisken för hemförsäkringen som kompensation.
– Det känns väl som ett skämt egentligen. Någon formell ursäkt har jag inte fått. Man undrar om de skulle tillåta sina egna barn att bo så här, säger Morgan.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.