Annons

Motalapar får tillbaka sitt hem

Motala När hyresgästerna inte accepterade att hyran för deras lägenhet skulle höjas efter renovering sade värden upp hyreskontraktet. Nu har hovrätten bestämt att paret får bo kvar.

När det upptäcktes att Motalaparets lägenhet var fuktskadad blev de evakuerade till en annan, lika stor, lägenhet i samma hus. Där skulle de bo medan bostaden renoverades. Men åtgärderna blev så omfattande att värden bedömde att lägenhetens standard höjts och ville därför höja hyran med cirka 2 000 kronor i månaden.

När hyresgästerna inte gick med på det vände sig värden till hyresnämnden för att få säga upp hyreskontraktet. Nämnden gav värden rätt och konstaterade bland annat att paret erbjudits att bo kvar i evakueringslägenheten permanent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men även om planlösningen var likadan, liksom hyresnivån, var paret inte nöjda med evakueringslägenheten. De menade att den var mörkare och inomhusluften sämre.

Annons

Med hjälp av sitt juridiska ombud, Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen, överklagade Motalaborna hyresnämndens beslut till hovrätten, som gör en helt annan bedömning.

Hovrätten menar att hyresvärden inte har rätt att höja hyran trots att standarden höjts om inte hyresgästerna gått med på det. I annat fall måste värden få hyresnämndens tillstånd att genomföra åtgärderna ändå och någon sådan ansökan har inte gjorts.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Hyresgästerna har därför rätt att flytta tillbaka till sin ursprungliga lägenhet, enligt hovrättens beslut som inte kan överklagas. Dessutom får inte någon hyreshöjning kopplad till renoveringen göras förrän tidigast om fem år.

Läs också Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.