Annons

Motalapar får tillbaka sitt hem

Motala När hyresgästerna inte accepterade att hyran för deras lägenhet skulle höjas efter renovering sade värden upp hyreskontraktet. Nu har hovrätten bestämt att paret får bo kvar.

När det upptäcktes att Motalaparets lägenhet var fuktskadad blev de evakuerade till en annan, lika stor, lägenhet i samma hus. Där skulle de bo medan bostaden renoverades. Men åtgärderna blev så omfattande att värden bedömde att lägenhetens standard höjts och ville därför höja hyran med cirka 2 000 kronor i månaden.

När hyresgästerna inte gick med på det vände sig värden till hyresnämnden för att få säga upp hyreskontraktet. Nämnden gav värden rätt och konstaterade bland annat att paret erbjudits att bo kvar i evakueringslägenheten permanent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men även om planlösningen var likadan, liksom hyresnivån, var paret inte nöjda med evakueringslägenheten. De menade att den var mörkare och inomhusluften sämre.

Annons

Med hjälp av sitt juridiska ombud, Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen, överklagade Motalaborna hyresnämndens beslut till hovrätten, som gör en helt annan bedömning.

Hovrätten menar att hyresvärden inte har rätt att höja hyran trots att standarden höjts om inte hyresgästerna gått med på det. I annat fall måste värden få hyresnämndens tillstånd att genomföra åtgärderna ändå och någon sådan ansökan har inte gjorts.

Annons
Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Hyresgästerna har därför rätt att flytta tillbaka till sin ursprungliga lägenhet, enligt hovrättens beslut som inte kan överklagas. Dessutom får inte någon hyreshöjning kopplad till renoveringen göras förrän tidigast om fem år.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.