Annons

Munkedalshyror klara efter tuffa förhandlingar

Munkedal Det krävdes tre sittningar för att nå en överenskommelse om årets hyreshöjning i Munkedal. Munkbo höjer hyrorna med 2 procent på Brudås och 1,2 procent i övriga lägenheter. "Underhållet kommer att bli lidande", säger bolagets ordförande Said Lundin.
Foto: Karin Gistedt
Hyrorna klara. Efter tuffa förhandlingar och tre sittningar har Munkbo och Hyresgästföreningen nått ett resultat.

Det var som vanligt tuffa förhandlingar i Munkedal mellan hyresgästföreningen och bostadsbolaget Munkebo. Tidigare har förhandlingarna gått till medling två år i rad.

– Det var nära att bli medling i år också, säger Said Lundin, styrelseordförande för Munkbo. Men vi fick kompromissa för att komma fram till ett beslut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Said Lundin sticker inte under stol med att han är missnöjd med förhandlingsresultatet och säger att det krävts en höjning med 2-3 procent för att bolaget ska kunna sköta underhållet tillfredsställande.

– Vi ska ha ekonomiskt underlag med oss till förhandlingsbordet, kunna presentera en massa siffror, men sedan tas det ingen som helst hänsyn till det. Det handlar bara om vad andra bolag i området kommit fram till. Det tycker jag är irriterande. Vi har presenterat de kostnader vi har och hur mycket vi behöver höja.

Området Brudås får en höjning med 2 procent, vilket Said Lundin förklarar med att hyrorna där sänktes för många år sedan, då det fanns ett överskott av lägenheter och det var svårt att få dem uthyrda. Sedan dess har det inte kommit i kapp området Jonsäng som ligger intill.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

– En viss skillnad är motiverad, men inte så stor som den är idag, säger han.

Annons

Att Brudås får en större höjning kommer inte att märkas på underhållet där.

– Nej, det är enbart en utjämning, säger Said Lundin.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Det område som är i störst behov av underhåll och renovering är i Hedekas. Där pågår redan nu underhållsarbete, men Said Lundin säger att pengarna inte räcker till något större, utan det handlar främst om det mest akuta.

– Hade vi fått höja som vi önskat hade hyresgästerna märkt en förbättring av underhållet, säger Said Lundin.

Men tror du att hyresgästerna är beredda att betala högre hyror? Många har det ju tufft ekonomiskt.

Annons

– Ja, men de vill också bo bra, säger Lundin.

Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman menar att förhandlingsklimatet har varit ansträngt, men även han är nöjd med att man nått ett avtal utan medling i år:

– Förhandlingsklimatet har inte varit det bästa, att exempelvis hänvisa till framtida underhåll blir märkligt då en bruksvärdering utgår ifrån en befintlig och inte en presumtiv standard. Dock lyckades vi träffa en överenskommelse efter tre sittningar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman.
De nya hyrorna för Brudås börjar gälla från och med första 1 mars, vilket innebär en hyreshöjning med 1,5 procent på årsbasis. För övriga beståndet träder hyrespåslaget i kraft retroaktivt från och med årsskiftet. Utslaget på hela beståndet innebär förhandlingsresultatet en genomsnittlig hyra på 4847 kr för en lägenhet på 60 kvadratmeter.

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.