HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Musik mot bostadsbrist

Nyheter Hyresgästföreningen tar hjälp av musikens kraft för att uppmärksamma bostadsbristen för unga. Kända artister pekar ut tio platser lämpliga att bygga bostäder på.
Foto: Fllip-Flop Interactive/montage
Artisten Maja Francis tar ton mot bostadsbisten under Liljeholmsbron i Stockholm

Valåret 2018 är här och Hyresgästföreningen vill att bristen på billiga hyresrätter för unga ska hamna högt upp på den politiska agendan. Enligt rapporten Unga vuxnas boende så tvingas 213 000 unga bo kvar hemma i pojk- eller flickrummet mot sin vilja. Av dem som lyckats flytta hemifrån lever 40 procent under ekonomiskt utsatta förhållanden. Exempelvis tvingas man betala en hög andrahandshyra.

I ”In My Backyard” en gemensam kampanj med musikbolaget Universal pekar Hyresgästföreningen tio platser runtom i landet där man anser det finns potential att bygga billiga hyresrätter.

Läs ocksåFler unga bor kvar hemma

– Det är inte de ungas fel att det inte finns tillräckligt med hyresrätter de har råd att efterfråga, det är politikens och samhällets ansvar. Det är dags att föra tillbaka det ansvaret till politikerna, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Artisten Maja Francis framför i den första videon ”I´m not a disco” sittandes under Liljeholmsbron i Stockholm. Här finns, enligt Hyresgästföreningen, en potential att bygga 3 000 hyresrätter. Längs med Liljeholmskajen har det byggts mycket de senaste decennierna, men det mesta har varit bostadsrätter och de hyresrätter som byggts har höga hyror.

– Målet är att få fler unga att gå och rösta och göra ett välgrundat val i september. Med In My Backyard hoppas vi kunna bistå med information och verktyg som kan leda till ökad kunskap och ett större engagemang bland unga vuxna om bostadsfrågor. Vi tror att musikens kraft kan bidra till det, säger Johan Majer, chef för Universal Music & Brands.

Läs ocksåKillarna blir kvar längre hemma hos mamma

Fram till i början av juni kommer de 10 artisternas musikvideos att släppas med två veckors mellanrum. De andra artisterna är ännu hemliga.

Läs också Bostadsforskning får stipendier från Hyresgästföreningen Niobarnsfamilj hotades av vräkning - hade två lägenheter Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.