Annons

Mustafa har fokus i höstens val

Karlshamn Mustafa Alyousef får veta allt han behöver veta inför höstens val. Han är en av deltagarna i en demokratikurs. I augusti ska han och kurskompisarna ut i olika bostadsområden för att verka som valinformatörer.

I förra valet röstade 73 procent i kommunalvalet av de röstberättigade i valdistriktet Högadal. Det är det lägsta valdeltagandet av alla distrikt i Karlshamn.
I kommunen som helhet valde 84 procent att nyttja sin rösträtt. På samma sätt såg det ut i riksdagsvalet. 77 procents valdeltagande på Högadal, 88 procent i kommunen, visar statistik från valmyndigheten.

Även Kungsmarken i Karlskrona och Araby i Växjö sticker ut med lågt valdeltagande, se faktaruta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att få fler att gå till valurnorna satsar Karlshamnsbostäder, Karlshamns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan på en åtta veckor lång demokratikurs. En gång i veckan träffas de och drillas med kunskap om den svenska demokratin.

– Vi vet att det är lägre valdeltagande där det bor fler invandrare och nyanlända, till exempel på Fridhem och i Svängsta, säger Mikael Åman, kommunikatör på Karlshamns kommun, och fortsätter:

– Många har ingen valvana och det finns en rädsla bland invandrare, att man inte tror på systemet. Till exempel kan det vara svårt att förstå och lita på att valet faktiskt är anonymt. Därför gör vi detta och det är nästan tvunget att vi gör något. Det är en viktig demokratifråga.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Under augusti är kursdeltagarna ute och informerar om kommande val och om hur det hela fungerar.

– Det kommer i princip bli att knacka dörr och så ska vi ordna träffar i alla områden där invandrare bor, säger Mikael Åman.

Förutom utbildning i hur det svenska systemet fungerar, bjuds även de olika partierna in för att berätta om hur de ser på olika frågeområden och även svara på frågor.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

En av deltagarna i kursen är Mustafa Alyousef från Syrien.

– Jag tycker detta är bra. Vi får information om valet och demokrati och om hur samhället här fungerar. Det blir enklare att börja sitt liv i Sverige när man får kunskap. Det är även bra för svenska språket. Jag vill gärna själv jobba med politik, säger han.

Annons

Mustafa Alyousef gillar även rollen som valinformatör.

– Det känns bra att få prata med folk och berätta vad vi behöver göra i det svenska samhället för att vi ska få en bättre framtid. Jag och två av mina kompisar pratar mycket om skillnaderna här och i till exempel Syrien. Vi pratar mycket politik.

 

Fakta: Valdeltagande i Karlskrona och Växjö
  • I förra valet röstade 66 procent av de röstberättigade på Kungsmarken i riksdagsvalet. Motsvarande siffra för Karlskrona kommun som helhet var 88 procent. I kommunvalet röstade 59 procent på Kungsmarken och 86 procent sett till kommunen.
  • På Araby röstade 67 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet 2014. Valdeltagandet i Växjö kommun som helhet låg på 88 procent. Kommunvalet lockade 64 procent på Araby och 85 procent använde sin rösträtt sett till hela kommunen.
  • SCB konstaterar på sin hemsida att det är vanligare att svenska medborgare som är födda i Sverige röstar än att de som är födda utomlands gör det. I riksdagsvalet 2014 var valdeltagandet bland inrikes födda 89 procent, vilket kan jämföras med 72 procent bland utrikes födda.
  • Vi har avrundat procenten till närmaste heltal.
  • Källa: Valmyndigheten och SCB, Statistiska centralbyrån.
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.