HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mycket uthyrt ger ABK en vinst på 20 miljoner

Kristianstad När ABK i Kristianstad gör bokslut över förra året kan de vara nöjda. Vinsten landar på 20 miljoner.

Att lägenheterna har varit uthyrda är det som framför allt påverkar vinsten på 20 miljoner kronor (före skatt). Den så kallade uthyrningsgraden har i genomsnitt legat på 99,8 procent.
– Det beror nog på att det behövs bostäder, och det är en signal om det behövs ännu fler. Vi hoppas ju också att folk trivs hos oss, säger vd Henrik Strand.
En annan förklaring kan vara bolagets organisation när en lägenhet blir ledig. Det är viktigt att någon ny snabbt flyttar in så den inte står tom. Nästa år är det dock inte säkert på att uthyrningen går lika bra, vilket man skriver i årsredovisningen.
– Det är tuffa tider och vi hoppas att efterfrågan fortsätter men man kan aldrig vara säker.

ABK:s ägardirektiv säger att företaget ska ha fyra procent i avkastning på eget kapital vilket ABK i och med vinsten når upp till. 2011 året gjorde ABK en vinst på 21 miljoner, 2012 trodde man på en lägre vinst på 17,6 miljoner kronor. Så det redovisade resultatet är bättre än budget. Förutom att uthyrningen gått bättre än väntat är orsaken att kostnaderna för el, värme och räntor understiger budget.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Förra våren skapade ABK:s vinst turbulens när kommunen ville plocka ut tio miljoner kronor. Hyresgästerna och Hyresgästföreningen protesterade högljutt och till slut backade politikerna.

Annons

Har det påverkat er någonting?
– Om vårt anseende har påverkats på något sätt får du nog fråga gemene man. Vi hoppas, och har den uppfattningen, att vi har en bra relation med både hyresgästerna och vår ägare. Vi har ett gott samarbete och för en kontinuerlig dialog, säger Henrik Strand.
Enligt honom har han inte hört någonting om att kommunen skulle ha liknade planer i år. Inte heller Hyresgästföreningen har fått några sådana signaler.

ABK har 8 800 lägenheter, vilket är cirka 80 procent av alla hyreslägenheter i Kristianstad kommun.

Annons
Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Läs här om hyresgästernas protester som stjälpte kommunens planer.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.