Annons

Myt att fler bor ensamma

Nyheter Ensam, solo, allena. Så lever allt fler, brukar det sägas lite sorgset. Men singelboomen är en myt. I själva verket har andelen ensamboende minskat.

Bilden av att allt fler av oss bor ensamma har dunkats in genom åren, och särskilt till jul och andra storhelger brukar undersökningar som stödjer detta dammas av och plockas fram.

I själva verket har vi inte på flera decennier haft några säkra uppgifter om ensamboendet. De senaste tillförlitliga siffrorna kom 1990, då den senaste stora folk- och bostadsräkningen genomfördes.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu har vi återigen tillgång till riktig hushållsstatistik tack vare det nya lägenhetsregistret. Och de nya siffrorna visar att andelen personer som bor i enpersonshushåll i realiteten har minskat – från 39,6 procent 1990 till 37,7 procent i fjol. De ensamboende motsvarar i dag 16,5 procent av befolkningen – alltså var sjätte person.

Annons

– Statistiken visar att det är två typer av områden som har högre andel ensamboende än andra. Det är avfolkningsorter där det finns många änkor som bor ensamma sedan maken dött, och så i viss mån storstäderna, säger Tommy Johansson på SCB:s enhet för befolkningsstatistik.

Han påpekar dock att bilden i storstäderna är splittrad. För även om en relativt hög andel bor i ensamhushåll finns också samtidigt en ökande trångboddhet – allt fler knölar in sig i en och samma lägenhet.

Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

En av dem som reagerat på den felaktiga beskrivningen av ”ensamboomen” är Maria Pleiborn, demograf och seniorkonsult på analys- och konsultföretaget WSP. Hon menar att missuppfattningen kan ge felaktiga signaler, exempelvis till samhällsplanerare.

Annons

– Det jag slås av är att det är väldigt mycket tal om behovet av fler smålägenheter, eftersom man trott att antalet ensamhushåll ökat så mycket. Men det är snarare antalet stora hushåll som har ökat. Exempelvis har den andel av den totala hushållsstocken som består av sex personer eller fler växt ganska mycket. Bostäderna är orättvis fördelade, det är snarare där det brister.

Fakta: Så många känner sig ensamma

+ Omkring var sjunde person i Sverige har känt sig ensam under den senaste tvåveckorsperioden.

+ Bland ensamstående är upplevelsen vanligast, kring 30 procent.

+ Ensamstående föräldrar känner sig ensamma lika ofta som helt ensamboende.

+ Bland sammanboende utan barn är andelen ensamma lägst, bara 6 procent.

+ 16 procent av kvinnorna uppger att de känt sig ensamma, mot 11 procent av männen.

+ Frågan var: Har du känt dig ensam under de senaste två veckorna?”

Källa: SCB:s undersökning om levnadsförhållandena 2012-2013

Läs också Här bor var fjärde man ensam – Ljusnarsberg leder singelligan Ensamstående betalar dyrt när boendekostnaden för hyresgäster drar iväg En av tjugo är sen med betalningar Här är ensamboende vanligast - över 50 procent i 17 kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.