HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här bor var fjärde man ensam – Ljusnarsberg leder singelligan

Nyheter En Volvo 940 turbo vrålar in på parkeringen så att dammet yr. Ut ur bilen kliver Albin Wiklund, 20 år, som jobbar på bruket och bor ensam i sitt hus. Här i Ljusnarsberg bor drygt var fjärde man solo, högst andel i hela Sverige.
Foto: Pavel Koubek
Tomt. Tisdagskväll i Kopparberg, Albin och Jesse är nästan ensamma ute på gatorna.

Framrutan har en spricka som ramar in wunderbaum-granarna som guppar där innanför. Albin och kompisen Jesse Ahola, som nyligen fyllde 22, lutar sig mot bilen och blickar ut över den öde parkeringen nedanför Akropolis pizzeria. Dammet från racingturen har lagt sig och kvällssolen försvinner sakta ner bortom husen.

Att köra och fixa med bilar är ett stort intresse. En av tatueringarna på Jesses arm är D24, en utmärkt motor sägs det. Om Jesse fick välja skulle han jobba som bilmekaniker, skruva med bilar – det kan han, men han är arbetslös. Och skolan var aldrig riktigt hans grej. För ett år sedan blev han pappa till Kristian.

Läs ocksåÅtgärdsföreläggande för störande ljud

– Vi bor hos tjejens morsa i Köping, säger han och sänker blicken samtidigt som han skrapar med foten i gruset.

Albin däremot, han bor ensam – precis som 1,8 miljoner andra i Sverige. I Ljusnarsberg kommun finns dessutom flest singelhushåll med mer män än med kvinnor, drygt var fjärde man bor ensam. Samma höga siffror återfinns i lappländska Dorotea, tätt följt av Pajala.

Först bodde Albin i lägenhet men sedan januari i år bor han i ett eget hus i Kölsjön, utanför Kopparberg. Han gillar att vara för sig själv.

Läs ocksåStörs när grannen har sex - krävde vräkning

– Jag är lite folkskygg. Jag jobbar, ser på film och spelar Xbox, säger han och tillägger att han faktiskt har en egen bil också, en framhjulsdriven.

– Så den är inte alls lika roligt att köra med som Jesses 940, förklarar han.

Bara några hundra meter bort ligger Ljusnarsbergs kommunhus där kommunchefen Bo Wallströmer arbetar. Han ser flera förklaringar till att kommunen är i toppen av listan över ensamhushåll. Dels finns en stor andel äldre där många blivit änkor och änklingar. Dels är bostäderna förhållandevis billiga vilket gör att en ensam person kan bo i villa utan att behöva ha en förmögenhet på banken. Dessutom har allmännyttan låga hyresnivåer och korta köer, mer än 2,5 månader behöver bostadssökande inte vänta.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

Grafik: Kommuner med högst andel ensamhushåll per invånare


Men sedan är det ju det här med männen, störst andel ensamhushåll här finns ju hos den manliga delen av befolkningen.

–Ja, det finns det också flera skäl till, säger Bo Wallströmer. Av de som slutar gymnasiet är det fler flickor som väljer att studera vidare. Något år försvann över hälften i väg. En del kommer tillbaka men de flesta fastnar någon annanstans.

En annan förklaring till överskottet på singelmän är att kommunen har en hög andel nyanlända, där merparten är ensamma män.

–Jag har inget emot att vi har många ensamboende män i kommunen men om jag fick önska skulle jag vilja ha fler familjehushåll med barn som kunde fylla skolorna, säger Bo Wallströmer.

Youtuber. På fritiden driver Jonatan en youtube-kanal, löptränar och lär sig franska, bland annat.

Jonatan Nyvall, 33 år, är ytterligare en man som bidrar till ortens höga andel ensamhushåll. Han tar emot oss i sin spartanskt inredda hyrestvåa i Åparken, några minuters bilväg från parkeringen där Albin och Jesse håller till.

Jonatan är uppvuxen i Kopparberg i just en sådan familj som kommunchefen önskar att det fanns fler av. Jonatan har sex bröder och en syster, och talar nostalgiskt om uppväxtåren då orten fortfarande var fylld av liv.

Jonatan lämnade sedan Kopparberg som 18-åring för att plugga på högskolan, och varje gång han kom hem på besök hade orten krympt. Ytterligare en butik eller institution hade bommat igen.

– I dag finns här ingen kultur, inga barer, inga platser att umgås. Vi har tre pizzerior och en biograf som visar barnfilm, det är allt, säger han.

På väg. Var tredje vecka reser Jonatan till sin flickvän i Bryssel.

För tre år sedan flyttade han tillbaka. Han ville vara nära och delaktig efter att ha varit borta från familjen i flera år. Nu jobbar han som controller på bryggeriet, och när han först kom hem var han lärare.

– Redan i mellanstadiet börjar barnen prata om att de ska flytta härifrån när de blir äldre. Och det är logiskt att tjejerna flyttar och killarna blir kvar, det styrs av skolresultaten, säger han.

Själv är han också på väg, högskoleutbildad som han är. Planen är att senast vid årsskiftet flytta till Frankrike tillsammans med flickvännen Aysha som är belgiska och bor i Bryssel. Då är det tänkt att han lämnar lägenheten med utsikt över sjön och den lilla bryggan där ett gäng änder traskar fram och tillbaka.

På andra sidan sjön skymtar några barn på idrottsplatsen. I övrigt är det helt tyst och stilla. Jonatan säger att han är klar med Kopparberg nu.

– Här känns det bara som om livet står på ”standby”, jag måste vidare.

På parkeringen vid Ica tar Jesse och Albin ytterligare några virvlande vändor på parkeringen, nu är det Albin som kör. Varv efter varv. Grusdammet yr.

Tidigare nämnde Albin att han också skulle vilja flytta, att han är trött på Kopparberg. Och Jesse längtar efter något eget. Men Albin vill inte släppa taget om sin fasta tjänst på Ahlströms pappersbruk, och Jesse kommer inte vidare så länge han inte har ett jobb.

Skymningen sänker sig. Med en snabb nickning som hej då gasar de vidare hemåt.

Fakta: Svenska ensamvargar – en myt

Statistiskt är vi svenskar ensammast i världen. Men det här med solohushåll kräver faktiskt en förklaring. Gunnar Andersson, professor i demografi, slår hål på myterna.

Att bo ensam betyder ju inte per automatik att man är singel och ensam. Relationer kan man ha ändå. Dessutom är det oftast när vi nyligen flyttat hemifrån som vi bor ensamma, och i Sverige bor vi inte kvar hemma lika länge som unga i andra delar av världen gör. En annan tid som ensamboende är när vi har blivit änkor eller änklingar.

Men antalet ensamhushåll i Sverige ökar, eller hur?

– Ja, men det beror på att många i dag flyttar ihop med en partner senare än vad man gjorde tidigare. I gruppen som aldrig blir sambo, gift eller förälder har det inte skett någon ökning, säger Gunnar Andersson. Det mesta är faktiskt sig ganska likt från förr. Inte ens det där med att kvinnor flyttar och män stannar kvar är en nyhet.

– Så var det redan på 1800-talet, det var mest kvinnor som flyttade och levde som ensamstående i Stockholm, och männen blev kvar på landsbygden.

Avfolkningen från mindre orter följer också ett mönster. Först övergav vi jordbrukssamhället till förmån för industrisamhället och småorterna blomstrade. Sedan följde tjänstesamhället och industriorterna övergavs till förmån för större och konkurrenskraftiga metropoler som exempelvis Öresundsregionen. Och flytten från småorterna pågår alltjämt.

– Att flickorna flyttar därifrån har förstärkts ännu mer på sistone. Förr var utbildning dominerat av män. Nu är det kvinnor som i högre utsträckning skaffar sig en högre utbildning och flyttar till universitetsstäder och sedan vidare.

Det finns alltså gott om ensamboende av båda könen, men medan flest ensamboende kvinnor bor i storstäderna återfinns flest ensamboende män på de mindre orterna.

I spåren av det här sker också en förändring som Gunnar Andersson tycker är viktig att hålla ögonen på. Männen blir inte bara ensamma kvar på orten, de får dessutom minskad socioekonomisk status – ett samlingsbegrepp för utbildningsgrad, yrkesstatus och inkomstnivå.

– Det verkar som om det utvecklas tydliga socioekonomiska skillnader i vissa grupper, säger han.

Läs också Huskurage sprider sig Peter fick nog och deponerade sin hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.