Annons

När värden säger nej till lägenhetsbyte kan det bli 10 år till på samma adress

Kävlinge Två familjer vill byta lägenheter med varandra den första december. Men hyresvärden har stoppat planerna med motiveringen att de kan få lägenheter inom en rimlig tid via bostadskön. Hyresgästerna delar inte den uppfattningen och hävdar att då kan det ta upp till tio år. Nu ska beslutet prövas i hyresnämnden.
Foto: Annika Wallsson

Två familjer i Löddeköpinge som är en tätort i Kävlinge kommun vill byta lägenheter med varandra.

I det ena fallet handlar det om en mor och en tonårsson som bott i en trea på 82 kvadrat i drygt 11 år. Nu vill hon bli sambo med sin pojkvän och hans två barn. Därför vill hon byta till en fyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I det andra fallet handlar det om ett par som bor i en fyra på 100 kvadrat. När de flyttade in hade de inga barn och en större ekonomisk buffert. Idag har de två barn och en förändrad ekonomisk situation som gör att de känner ”en ekonomisk stress”. I två års tid har de försökt hitta en lägenhet via bytestorget utan resultat. Om de får byta sin lägenhet till trean på 82 kvadrat innebär det minskade utgifter på 3 500 kronor i månaden.

Annons

Båda parter hyr hos det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge som avslagit deras ansökan. KKB:s motivering är i huvudsak att de anser att båda parter stått i kö tillräckligt länge för att få en lägenhet via den ordinarie kön inom en rimlig tid. KKB hävdar vidare att parternas behov av att byta lägenhet inte uppstått plötsligt. Därför godkänns inte bytet.

Hyresgästen som bor i trean hävdar att om de ska gå på värdens lösning och få en bostad via kön kan det ta upp till 10 år innan hon kan flytta till en större lägenhet. Hyresgästerna har bott hos KKB sedan 2009 respektive 2016. Vem som får rätt avgörs den 17 december i hyresnämnden i Malmö.

Annons
Läs ocksåHär är allt du behöver veta om lägenhetsbyte
Fakta: Byt din lägenhet

Som hyresgäst har du rätt att byta din lägenhet om du har ett ett löpande förstahandskontrakt. Du behöver inte ha bott en viss tid i lägenheten. Däremot måste hyresvärden ge sitt godkännande.

Om hyresvärden säger nej kan du vända dig till hyresnämnden med en ansökan som då kan ge godkänt till bytet.

Men du måste ha ”beaktansvärda skäl” för att kunna byta. Du måste med andra ord behöva en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare ditt arbete.

Bytet ska också kunna ske utan ”påtaglig olägenhet för hyresvärden”. Det innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran.

Det får heller inte har förekommit någon ”otillåten ersättning”.

Triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten.
Källa: Hyresnämnden

Läs också Förvirrande regler vid lägenhetsbyte När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.