Annons

Nästan alltid bra med rörrenovering

Nyheter ​Erfarenheterna av renovering av befintliga avloppsrör, så kallad relining, är nästan alltid goda. Men det finns skräckexempel. Det visar de första resultaten av en studie från Kungliga tekniska högskolan.

​Renovering av befintliga rör är ett billigare och smidigare är att göra ett stambyte i flerfamiljshus. För hyresgästerna innebär det att värden inte har rätt att höja hyran och mindre krångel i samband med renoveringen. Jämfört med ett traditionellt stambyte som både kan innebära veckor utan badrum och en kraftig hyreshöjning efteråt.
Men det är en kontroversiell metod som har många kritiker. Somliga hävdar att livslängden på rörrenovering är begränsad och att det är att låta snålheten bidra visheten.
Andra hävdar att den plast som de befintliga rören kläs in med är hälsofarlig.  

Tord af Klintberg, forskare på Kungliga tekniska högskolan, ska på uppdrag av bland annat Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, ta fram en rapport om hur hållbart relining är och om det har några effekter på hälsan.
På en konferens anordnad av Sabo presenterades i dag de första resultaten. De bygger på intervjuer med 40 projektledare och tolv representanter för reliningföretagen.
Erfarenheterna är överlag goda. Men i något färre än var tionde fall har det visat sig att rören var så illa åtgångna att de borde bytas ut, inte renoveras.
I mindre än fem procent av fallen blev rören inte täta till en början, men detta åtgärdades av i samtliga fall av reliningföretagen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid en rörrenovering gick emellertid allt fullständigt fel. Det gällde en bostadsrättsförening i Stockholm. Till slut fick föreningen göra ett traditionellt stambyte. Reliningföretaget gick så småningom i konkurs.
Det finns ännu inga indikationer på att plasten som avloppsrören kläs in med skulle vara farlig för hyresgästerna. 
Utförligare resultat av forskningen väntas i slutet av mars.

Annons
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Hyr ut din parkering när den inte används Att behålla kabel-tv är inget tvång Betala för att tvätta blir allt vanligare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.