HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Att behålla kabel-tv är inget tvång

Nyheter Avbryt nedsläckningen av det analoga tv-nätet. Så lyder kravet från ett lokalt tv-nätverk. Men nu stänger ett myndighetsbeslut dörren för Öppna kanalens krav.

Den som förfogar över ett nät för tv-sändningar till allmänheten måste enligt lag kostnadsfritt tillhandahålla ett bestämt utrymme för lokala aktörer.  På det viset har Öppna kanalen lyckats bli en tv-institution i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Växjö.

Men när bostadsbolag nu börjar släcka sina gamla kabel tv-nät riskerar de lokala aktörerna att hamna i kläm. I somras lämnade Öppna kanalen i Göteborg in en anmälan mot fastighetskoncernen Framtiden, vilken omfattar fem allmännyttiga hyresvärdar, samt mot tv-leverantören Comhem. Anledningen var att de ville behålla sitt sändningsutrymme i det analoga nätet i hyresvärdarnas fastigheter. 

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Framtiden, som sedan augusti börjat fasa ut det analoga nätet till förmån för modern bredbands-tv, hävdar i sin tur att det inte finns något krav på att behålla kabel-tv-nätet. De digitala sändningarna kommer att uppfylla kraven på lokala tv-kanaler på samma sätt som tidigare, och Öppna kanalen kommer även i fortsättningen att ha en plats hos Comhems utbud i de nya fibernäten.

Annons

Öppna kanalen hävdar dock att hyresvärdarna inte lyckas uppfylla sin plikt, eftersom tv-kanalen inte finns med hos alla leverantörer som sänder fiber-tv via Framtidens bredbandstjänst. Kravet är därför att Framtiden genast avbryter nedsläckningen av sitt analoga tv-nät.

Nu ställer sig Myndigheten för radio och tv på hyresvärdarnas sida.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Eftersom det inte finns någon generell skyldighet att tillhandahålla utrymme i både ett analogt och ett digitalt nät anser sig myndigheten inte kunna ändra på beslutet om nedsläckning.

Annons
Läs också Planen för billig renovering havererade vid första försöket Planerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?" Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.