Annons

Att behålla kabel-tv är inget tvång

Nyheter Avbryt nedsläckningen av det analoga tv-nätet. Så lyder kravet från ett lokalt tv-nätverk. Men nu stänger ett myndighetsbeslut dörren för Öppna kanalens krav.

Den som förfogar över ett nät för tv-sändningar till allmänheten måste enligt lag kostnadsfritt tillhandahålla ett bestämt utrymme för lokala aktörer.  På det viset har Öppna kanalen lyckats bli en tv-institution i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Växjö.

Men när bostadsbolag nu börjar släcka sina gamla kabel tv-nät riskerar de lokala aktörerna att hamna i kläm. I somras lämnade Öppna kanalen i Göteborg in en anmälan mot fastighetskoncernen Framtiden, vilken omfattar fem allmännyttiga hyresvärdar, samt mot tv-leverantören Comhem. Anledningen var att de ville behålla sitt sändningsutrymme i det analoga nätet i hyresvärdarnas fastigheter. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Framtiden, som sedan augusti börjat fasa ut det analoga nätet till förmån för modern bredbands-tv, hävdar i sin tur att det inte finns något krav på att behålla kabel-tv-nätet. De digitala sändningarna kommer att uppfylla kraven på lokala tv-kanaler på samma sätt som tidigare, och Öppna kanalen kommer även i fortsättningen att ha en plats hos Comhems utbud i de nya fibernäten.

Annons

Öppna kanalen hävdar dock att hyresvärdarna inte lyckas uppfylla sin plikt, eftersom tv-kanalen inte finns med hos alla leverantörer som sänder fiber-tv via Framtidens bredbandstjänst. Kravet är därför att Framtiden genast avbryter nedsläckningen av sitt analoga tv-nät.

Nu ställer sig Myndigheten för radio och tv på hyresvärdarnas sida.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Eftersom det inte finns någon generell skyldighet att tillhandahålla utrymme i både ett analogt och ett digitalt nät anser sig myndigheten inte kunna ändra på beslutet om nedsläckning.

Annons
Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Sveriges största hyresuppgörelse strandar Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.