Annons

Betala för att tvätta blir allt vanligare

Karlstad Betaltvättstugor blir vanligare i Sverige, och intresset är stort. Men systemet har inkörningsproblem. Det vittnar bland annat hyresgästerna i Varberga i Örebro om.

Sabos senaste miljörapport visar att 13 av 188 kommunala bostadsbolag har infört betaltvättstugor. Enligt Sabo har bolag med betaltvättstugor gjort energi- och vattenbesparingar på runt 25 procent.

Intresset är stort. Från bostadsbolagens sida.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna å andra sidan är ofta skeptiska till en början, något som Hem & Hyra tidigare skrivit om i flera artiklar. Sabo ser dock att det till stor del handlar om hur väl bostadsbolagen lyckats informera hyresgästerna om varför det nya systemet införs och hur det fungerar.

Men även positiva hyresgäster kan bli avogt inställda – på grund av det krångel som ofta uppstår när nya tekniska system införs.

I Varberga i Örebro till exempel. Där fick hyresgästerna i bostadsområdets drygt 1600 lägenheter kostnaderna för tvätt påförda på hyran – redan innan systemet ens införts.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Vi fick ett avdrag på 59 kronor och en debitering på 190, trots att systemet inte kommit igång än. Det är väl barnsjukdomar man får räkna med när de ändrar så här, säger hyresgästen Inger Rydell.

Annons

Mindre förståelse har hon för att tvättmaskinernas program är förprogrammerade och inte går att ändra på.

– Jag tycker egentligen att det är jättebra att man ska betala för det man själv använder. Men jag vill att maskinerna ska funka som innan. Jag köpte ett par byxor för 999 kronor. Riktiga finbyxor var det. Tidigare har man kunnat bestämma själv hur länge man ska centrifugera och jag trodde det var samma sak nu. Men det går inte att ändra och byxorna centrifugerades i sex minuter. Du kan ju tänka dig hur de såg ut! Jag började nästan gråta vet du, berättar Inger.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Skälet till att intresset är så stort från bostadsbolagen att införa betaltvättstugor, är att de kan spara både energi och driftskostnader. Men betaltvättstugor kan också spara tid åt hyresgästerna.

– Det som gör att det blir billigare för bolagen är att människor väljer att tvätta fulla maskiner och mer sällan. Det spar både energi, pengar och tid. För man har sett hos de bolag som infört betaltvättstugor att det blir lättare för hyresgästerna att få tvättid eftersom de inte tvättar lika ofta, säger Patrizia Finessi som är projektledare för miljö och utemiljö på Sabo.

Hon tror att allt fler kommer att införa betaltvättstugor. Framförallt hos större bolag där volymerna innebär stora besparingar.

Annons

– Det är inte jättevanligt än med betaltvättstugor, men det finns ett väldigt stort intresse. Så jag tror att vi bara har bara sett början på det här, säger Patrizia Finessi.

Dessutom säger man på Karlstads bostads AB – ett av de bolag som kommit längst med införandet av betaltvättstugor med mellan 22-24 000 debiterade tvättar per månad – att även om det kan finnas tekniskt strul i början, så minskar problemen på sikt.

– När vi hade det manuella bokningssystemet så tog man ju tider för varandra, så på det stora hela har det blivit färre problem nu tycker vi. Skulle det här krångla nu skulle vi bli totalt nedringda, säger Per-Åke Örtlund är installations ansvarig KBAB.

Fakta: Några bolag med betaltvättstuga

Botkyrkabyggen

Örebrobostäder

Karlstadsbostads AB

Marks bostad

AB Bostäder i Borås

Viskaforshem

Gotlandshem

(Alla bolag har olika sätt att debitera. Kostnaderna föregås av en hyressänkning som tagits fram genom förhandling med Hyresgästföreningen)

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.