Annons

Nattens änglar finns i Umeå

Umeå I Norrlands största stad finns inget natthärbärge. Här finns istället killarna och tjejerna på Mobila Ture.
Närapå varje dag året runt åker Mobila Ture omkring i Umeå med telefonen i ständig beredskap. Nödropen kan komma från akuten, polis, sociala myndigheter eller från privatpersoner.
 
– Vi har ungefär 20 samtal per kväll. Det kan röra sig om allt från att hjälpa människor att hitta sängplats eller till att bara prata för att dämpa ångesten, säger Gunnar Hägglund.
Mobila Ture drivs av Öppen gemenskap, en organisation som arbetar med drogrelaterade frågor. För att möta behovet av akut boende startades Mobila Ture som ett alternativ till natthärbärge.
 
AB Bostaden har tre lägenheter dit Mobila Ture kan hänvisa människor som inte har bostad och där läget är akut.
 
– I Umeå finns det ett fåtal hemlösa som vi vet om. Men det är ingen som sover i lekparker eller tvättstugor. Inte med regelbundenhet i all fall. Det finns ingen tydlig grupp av hemlösa som till exempel i Stockholm, säger Gunnar Hägglund.
 
Mörkertalet kan dock vara stort. Till exempel människor utan egen bostad som bor hos kompisar, sitter i fängelse eller på behandlingshem.
Förutom att hjälpa människor akut arbetar Mobila Ture även med att hitta mer varaktiga lösningar utifrån de enskilda människornas behov och förmåga.
 
– Vissa personer har vi kontakt med dagligen, andra har vi bara haft kontakt med en gång.
 
Mobila Ture gör en hel del hembesök hos missbrukare och
människor med psykisk ohälsa. Andreas och Gunnar skulle gärna se att insatser sätts in innan en person förlorar sin lägenhet.
 
– Alla människor borde ha någon plats där de funkar, där de platsar. Det bör vi i samhället kunna fixa, menar Andreas Rosin. 
 
Fakta Mobila Ture:
Startades för tre år sedan av organisationen Öppen Gemenskap. Mobila Ture löser akuta bostadsfrågor för utsatta människor som på grund av psykisk ohälsa eller missbruk förlorat sina lägenheter. Mobila Ture förfogar över tre lägenheter för akutboende.
De arbetar även med mer långsiktiga lösningar utifrån individens behov och förutsättningar.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De släpper in Vänersborgs hemlösa i värmen: "Fantastiskt kunna ge något tillbaka" Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Allt fler blir hemlösa och ideellt arbete ger sängplatser Erika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.