Annons

Nätupprop vill stoppa försäljning

Gotland Behåll hyreshusen i stället för att sälja dem. Det anser Helén Kristiansson som startat ett upprop på nätet mot Gotlandshems planer att sälja 944 lägenheter.

Helén Kristiansson sitter som politiker för Vänsterpartiet på Gotland, men initiativet att starta ett upprop på nätet är hennes eget, förklarar hon. I en nybildad Facebookgrupp försöker hon skapa opinion mot en eventuell försäljning av lägenheterna.

— Det som ska säljas tillhör de billigaste bostäderna och behöver renoveras. Det känns inte som någon vettig strategi att göras sig av med dem. Vi behöver ha kvar alla lägenheter i allmännyttan, säger Helén Kristiansson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ett tiotal anbud har kommit in på de fastigheter som Gotlandshem planerar att sälja, men vilka som kommer föreslås som köpare är ännu inte klart. Enligt bolaget kommer det ställas krav på de nya ägarna att vara socialt ansvarstagande och att det finns ett förbud mot ombildning och vidareförsäljning av fastigheterna.

Annons

— Jag undrar om det kommer att få någon effekt. En privat hyresvärd bestämmer i högre grad själv hur det ska renoveras och vilka som ska få lägenheter. Med Gotlandshem så har regionen ett inflytande och det finns en bostadskö, så det tror jag folk känner är tryggare, säger hon.

Gruppen startades förra veckan och har hittills fått hundra följare. Enligt Helén Kristiansson är målet att få igång en debatt om försäljningen. Beslutet om det blir en affär ska slutligen tas i regionfullmäktige i mitten av december.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Jag hoppas att det kanske väcker någon tanke, att man funderar en gång till i de här partierna som är för en försäljning. Förhoppningsvis så leder det till att det inte blir någon affär, säger hon.

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.