Annons

Nej till giftormar i hyreshus

Östra Göinge När Niklas Eriksson sökte tillstånd för att ha 49 ormar i sin 2:a fick Östra Göinges kommun bråttom att se över sina ormhållningsregler. Nu ska kommunfullmäktige ta ställning till om giftormar ska förbjudas i hyreshus.

​Protesterna från upprörda grannar och från det kommunala bostadsbolaget Klockarens personal har varit högljudda. Tvisten har gällt att av de 49 ormarna är 24 giftiga och 16 dödligt giftiga.

Trots att Niklas Eriksson uppfyllt alla ormhållningskrav har hans ansökan lagts på is. Under tiden har Miljö- och byggnämnden sett över kommunens ormhållningsregler. Nu har ett antal förslag tagits fram som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 26 mars.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Huvudförslaget är ett förbud av giftormar i flerfamiljsbostäder. Men om det finns en lokal i samma byggnad, som inte har samma ventilationssystem som i lägenheterna, är det fritt fram att förvara giftormar där.
Hyresvärden Klockaren försöker nu att hitta en lämplig lokal där Niklas Eriksson kan ha sina ormar.  

Det är perfekt! Då kan jag förvara alla mina ormar i samma lokal. Det är en bättre lösning än att ha dem i min lägenhet, säger Niklas Eriksson.
Jag tycker det är en bra regel att giftormar ska försvaras i en separat lokal. På det här sättet kanske man får bort oseriösa ormägare.
Även Miljö- och byggnämndens ordförande Anders Bengtsson (S) är nöjd.

Många vill att vi ska ta hänsyn till människors ormrädsla. Jag har förståelse för de som har ormfobi. Men hade vi föreslagit ett totalförbud är risken stor att folk inte ansöker om tillstånd.

Annons
Idag finns de 49 ormarna hos Niklas Erikssons föräldrar i Dalarna. Så fort kommunfullmäktige tagit ställning till de nya föreskrifterna kommer kommunen att gå vidare med Niklas Erikssons ansökan.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Peter äter ute utan risk Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Gratis odlingslådor till hyresgäster i Falkenberg Givmild värd skänker honung och äppelträd till sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.