Annons

Nekades ny spis – tvingades laga mat på campingkök i ett år

Bromma Dofter av gammalt fett, pizza och tobak strömmar genom hålet i väggen i badrummet. Som spis: Ett campingkök. Nu väntar dryga böter för hyresvärden om ingenting görs.

– Det har varit så svårt att förmå hyresvärden att åtgärda de omfattande bristerna som finns i huset. Hyresvärden är hal som en ål. Det värsta jag varit med om säger Catharina Larsdotter på Hyresgästföreningen om den lilla ettan på Nockeby Torg.

Men frågan är vad som är värst av det värsta i hela ärendet som nu också hanterats av miljöförvaltningen och som kan rendera rejäla böter för hyresvärden om inte saker blir åtgärdade. Inom kort. Listan är sju punkter lång och tre av dem är förenade med böter om 15 000 kronor vardera per månad fram tills att de är åtgärdade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De två första har med ventilationen att göra och det är ett märkbart problem i bostaden. I protokollet från miljöförvaltningens besiktning konstaterar de ”en stark avvikande tobaksslukt” och från ett stort hål i badrumsväggen kunde även ”en lukt av matos gammalt fett och pizza noteras och även en viss tobakslukt”. Det luktar markant rots att en luftcirkulerare placerats i hallen som också mäter standarden i luften. Enligt hyresgästen har den inte gjort annat än indikerat ”rött” på sämsta nivå – ”Poor Air Quality”,  alltså dålig luft hela tiden.

Annons

En annan bötesbelagd punkt är den stora förekomsten av råttor. I källaren sågs råttor springa och det låg en stickande lukt av råttavföring och råtturin i hela källarplanet. Enligt boende har de även vistats i trapphuset, vilket miljöinspektören anser trovärdigt och ett exempel på brister som riskerar hyresgästernas hälsa.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Listan över åtgärder är mycket lång. Huset byggdes 1930 och inget stambyte är gjort sedan dess. Mögel noteras. För låga vattentemperaturer uppmättes och det är potentiellt farligt eftersom bakterier kan växa till sig i systemen. Hyresgästen har också uppgett att det varit extremt låga temperaturer i lägenheten vintertid. Ner mot tio grader.

Annons

Men det som tydligast märktes var det som inte gick att se alls – spisen. Den finns helt enkelt inte och den som fanns var trasig sedan september 2018. Under hela året har hyresgästen tvingats laga sin mat på ett gasdrivet campingkök han själv inköpt och själv betalar gasen till. Inspektörerna noterar i sin rapport att kunna laga mat – det är en så självklar grundläggande funktion att en tillgång till spis inte blivit en ”primär punkt” i lagen. Minimikravet har lagts vid att det ska finnas hygieniskt dricksvatten för matlagningen. Därför måste nu värden även visa hur det tillgodoses.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.