Annons

Nordmalingshus kräver högsta höjningen i Västerbotten

Nordmaling ​Nordmalingshus tar i från tårna och kräver den högsta hyreshöjningen i både Norr- och Västerbotten i år. 6,47 procent. – Jag är förvånad, men räknar med att vi kommer att kunna pruta ordentligt, säger Roland Lätth, Hyresgästföreningen.

​Allmännyttan i Nordmaling vill höja hyrorna från och med första juli. Ett bud har lämnats till Hyresgästföreningen där bolaget kräver att få höja hyrorna med 6,47 procent.

Omräknat på en hyra på 5000 kronor skulle det innebära en hyreshöjning på 323 kronor i månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Budet är det hittills högsta bland samtliga allmännyttor i Norr- och Västerbotten i år.

– Jaså är det? Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker också att det är lite högt. Men vi har en ny vd och en ny styrelseordförande, säger Kenneth Nygren, ekonom på Nordmalingshus.

Varken Nordmalingshus nye vd, Roger Berggren, eller den nye styrelseordföranden, Walther Holmgren, tycker sig dock vara tillräckligt insatta för att kommentera budet.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Hyresgästföreningens Roland Lätth är förvånad över det höga hyreskravet.

Annons

– Vi förhandlar på måndag och kommer att vara väl förberedda. Vi räknar med att kunna pruta ordentligt, säger Roland Lätth.

Om en hyreshöjning på 6,47 procent skulle bli verklighet ger det Nordmalingshus ett extra tillskott i kassan på 1,1 miljoner. Pengar som, enligt Kenneth Nygren, ska användas till ökade kapitalkostnader, ökat underhåll samt täckning av förlorade hyresintäkter för lokaler.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Nordmalingshus har under de senaste åren minskat antalet tomma lägenheter på centralorten till i det närmsta noll.

– Men tyvärr är det byarna som är vårt stora sorgebarn. Det är nästan noll intresse från människor att hyra lägenheter där, säger Kenneth Nygren.

Förutom hyreshöjningen vill Nordmalingshus även höja avgifterna för parkeringar. Oavsett om du har motorvärmarstolpe, carport eller garage vill bolaget höja avgiften med 50 kronor. En motorvärmarstolpe kostar i dag 160 kronor per månad.

Annons

Nordmalingshus har 336 lägenheter. 2010 gjorde bolaget en vinst på 371000 kronor. Soliditeten ligger på 29,4 procent. Förra året höjde Nordmalingshus hyrorna med 1,3 procent.

I Nordmalings grannkommuner har redan hyresförhandlingarna för i år genomförts. Så här blev resultaten där:

Bjurholm 1,15 procent
Vännäs 1,15 procent
Umeå 2,4 procent

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.