HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Juristen: Så behåller du kontraktet i coronakrisen

Jämtland Många hyresgäster drabbas i rådande krisläge och kan få svårt att betala hyran. Men hyreslagen är densamma: Betala hyran i tid annars riskerar du att förlora kontraktet. Region Norrlands enhetschef för juridik har några tips att tänka på för att inte hamna i den sitsen.
Foto: Lennart Jönsson
Niclas Sundell, enhetschef för region Norrlands juridik, understryker vikten av att betala sin hyra i tid. – Om du känner dig ekonomiskt pressad, ta hjälp av kommunens skuldrådgivare. Det kostar inget, säger Sundell.

Vad kan man göra för att undvika att hamna i en situation där man riskerar förlora sitt hyreskontrakt?

– Det är egentligen ingen skillnad mot vad man kan göra i vanliga fall. Däremot är det många i det här läget som kanske inte är så vana vid att vara i en ekonomiskt stressad situation, vars buffert redan tagit slut eller som för första gången får krav från inkasso, säger Niclas Sundell, enhetschef Juridik för Hyresgästföreningen region Norrland.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Han vill därför tipsa om några enkla åtgärder den enskilda hyresgästen själv kan vidta:

• Om du känner oro för att din ekonomiska situation nu blivit påverkad av coronakrisen bör du, så tidigt du bara kan, se över din situation och vidta åtgärder. Det viktigaste du kan göra nu är att prioritera dina utgifter.

• Hyran kommer alltid först, vilket innebär att du kanske måste dra ner på vissa andra utgifter. Här kan du ta hjälp till exempel av kommunens skuldrådgivare, som ger kostnadsfri rådgivning om privatekonomi.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

• Kontakta försäkringskassan, du kanske har rätt till bostadstillägg. För att ansöka om försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag, vänder du dig till din kommun.

• Prata med din hyresvärd tidigt, till exempel om anstånd med hyran. En avbetalningsplan kan vara en bra lösning men också bli ekonomiskt svår på sikt eftersom ingen vet hur länge den här krisen kommer att pågå.

• Om du pratar med din hyresvärd kanske ni ser helt andra möjligheter till att minska din boendekostnad. Eftersom det är en väldigt speciell situation som ingen av oss har befunnit sig i tidigare, är det viktigt att tillsammans fundera över lösningar som är hållbara för både din hyresvärd och dig som hyresgäst.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.
Corona i Hyressverige
Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Efter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.