Annons

Norrlandspojkarna vill sälja sin andel i Norra Kajen

Sundsvall ​Mångmiljonprojektet att bygga en helt ny stadsdel i Sundsvall - Norra kajen - hotas. Norrlandspojkarna Fastighets AB som äger halva bolaget hoppar nu av projektet. Deras andel kan komma att köpas upp av kommunen som då blir 100-procentiga ägare.

Norra kajen är en framtida stadsdel i Sundsvall, norr om Sundsvallfjärden. Byggandet av stadsdelen blir möjlig efter att bron Dubbelkrum byggts. ​

Enligt ett pressmeddelande som kommunen skickade ut idag på eftermiddagen, vill nu Norrlandspojkarna Fastighets AB sälja sin 50 procentiga del av Norra Kajen AB.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Skälet är främst de skärpningar i konkurrens­lagstiftningen som genomfördes i juni 2010.

Annons

– Kommunen har haft ett bra samarbete med Norrlandspojkarna. Nu får vi se över förutsättningarna för det kommunala ägandet. Vi beklagar naturligtvis att Norrlandspojkarna fattat detta beslut, men har full förståelse för deras ställningstagande, säger kommunalrådet Magnus Sjödin (M).

Det var i juni 2006 som Sundsvalls kommun och Norrlandspojkarna Fastighets AB bildade det gemensamma bolaget, Norra Kajen. Syftet var att exploatera industri- och hamnområdet längs med Sundsvallsfjärdens norra strand, från centrala Sundsvall till Skönsberg. Tillsammans ägde kommunen och Norrlandspojkarna huvuddelen av fastigheterna inom området och hade kompetenser som kompletterade och stärkte varandra.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Som privat företag behöver vi affärsmässiga förutsättningar för att kunna driva projekt. När förutsättningarna i konkurrenslagen har förändrats ser vi begränsade möjligheter att skapa tillräcklig affärsnytta. Därför är det bättre för alla parter, inte minst för Sundsvallsborna, om kommunen vill ta över hela ansvaret för utvecklingen av området, säger Andreas Nelvig, vd för Norrlandspojkarna Fastighets AB.

Annons

Beslut om kommunens ställningstagande tas av kommunfullmäktige. Målsättningen är att frågan ska avgöras i höst. Då avgörs även den eventuella köpesumman som värderas fram av en oberoende aktör.

Fakta: Norra kajen

På Norra kajen ska en helt ny stadsdel byggas – en förlängning av Stenstaden.
Området längs Sundsvallsfjärden i utkanten av citykärnan, som i dag består av mestadels industribyggnader, ska omvandlas till en attraktiv stadsdel.
2 500 bostäder planeras – hyresrätter, bostadsrätter och radhus.

Priset för varje nyproducerad kvadratmeter kommer ligga på runt 30 000 kronor.

Bygget av bostäderna beräknas starta i höst 2011 och stå inflyttningsklart 2012 / 2013.

Förutom bostäder planeras det för 100 båtplatser, kaféer och miljöhus. Grönområden för lek och aktiviteter, förskolor, hotell, konst- och utställningshall, kommersiella lokaler, nöjesaktivitet, gång- och cykelstråk samt platser för social samvaro.
Stadsdelen ska ha en grön profil – med ekologiskt och hållbart tänk. Bland annat ska det skapas lokala lösningar för energiförsörjning, vatten och avfallshantering.
Bolaget som står bakom planerna heter Norra kajen exploatering AB och ägs gemensamt av Sundsvalls kommun och fram tills nu fastighetsaktiebolaget Norrlandspojkarna.

Källa: Sundsvalls kommun och Norra kajen exploatering AB

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.