Annons

Nu befolkas nya Kongahälla

Kungälv Nu håller de första hyresgästerna på att flytta in i den nya stadsdelen Kongahälla. Kungälvs största nybyggnadsprojekt i modern tid ska på sikt ge hem åt 900 hushåll.
Andrea Tuveland i sin lägenhet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Lägenheten på Torpe Gränd är Andrea Tuvelands första egna. Hon är också en av de allra första invånarna i det nya området Kongahälla som just nu växer fram i Kungälv.

Det är fortfarande en byggarbetsplats, och kommer så att förbli de närmaste åren. Men bland byggstaket och arbetsfordon står nu de första hyreshusen klara. Torkställningar på balkongerna och gardiner i fönstren vittnar om att Kungälvs nya stadsdel Kongahälla börjar få bofasta invånare.

Förbos hyresgäster på Torpe Gränd och Vendergatan är först ut. Inom några veckor får de fler nya grannar. Då är det inflyttning i Kungälvsbostäders nya hus i samma kvarter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Andrea Tuvelands flyttlass gick redan den 29 juli. Hon har köat hos Förbo i fem år, och är glad åt att ha lämnat det inredda garage hon bott i tidigare. Nu betalar hon ungefär 6 800 kronor för 42 egna kvadratmeter med 1,5 rum, kök och balkong.

Annons

– Jag bodde inneboende hos ett par ute i Kullavik. Så det är en jätteförändring! Hyran är hög här. Men jag betalade ändå 4 500 kronor för garaget på 20 kvadrat. Nu har jag bytt upp mig till det dubbla för några tusenlappar mer. Och jag har tvättmaskin och torktumlare, får bo helt själv och det är bara jag som bestämmer, säger hon.

Totalt bygger Förbo 96 lägenheter i två etapper samt en förskola i Kongahälla. Kungälvsbostäder bygger 63 lägenheter. Även Balder bygger 134 hyresrätter i området. Hela stadsdelen ska på sikt rymma 900 bostäder, både hyres- och bostadsrätter. Det gör satsningen till Kungälvs största nybyggnadsprojekt i modern tid. Först om några år väntas allt vara klart.

Läs ocksåHyresgäster först in i Kungälvs nya stadsdel

Att området ännu är en byggarbetsplats stör emellertid inte Andrea Tuveland. Dessutom går det fort, resonerar hon. Värden gör sitt för att underlätta för de nyinflyttade.

Annons

– De bjöd oss på en snickartid. Det var en fin inflyttningspresent. Då slipper man borra i betongväggarna själv, säger Andrea.

Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.