Annons

Nu drar Hans iväg

Gävle Nu åker hyresgästen och humoristen Hans Carstensen på turné. Med på resan över landet finns skämt om allt från det egna pojkrummet till oväntade fynd i förrådet på Brynäs.
Hans Carstensen. Ståuppare, författare, lärare, hyresgäst. Med mera. Foto: LENA MATTSSON, Hans Carstensen. Ståuppare, författare, lärare, hyresgäst. Med mera. Foto: LENA MATTSSON, Hans Carstensen. Ståuppare, författare, lärare, hyresgäst. Med mera. Foto: LENA MATTSSON, Hans Carstensen. Ståuppare, författare, lärare, hyresgäst. Med mera. Foto: LENA MATTSSON

Hans Carstensen, du har gett ut tre romaner, skrivit tre pjäser som sänts i Riksradion, och grundat Gasta, Gävles ståuppförening och är ståuppare själv, men vad säger du att du jobbar med om Försäkringskassan frågar?
– Då säger jag att jag är lärare! Jag har jobbat som skrivarlärare i många år. Nu hoppas jag att min lärobok om roman­skrivande ska ges ut och nu jobbar jag med att starta en romanskrivarlinje på Färnebo folkhögskola här i Gävle.

Så allt är inte humor i ditt liv trots allt?
– Jo, den finns ju alltid med. Jag kan få idéer om skämt när jag skriver annat, men vad inkomsterna beträffar är det 25 procent humor och resten lärarjobb.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad betyder det för dig att vara ståuppkomiker?
– För mig är det en dröm som gått i uppfyllelse. Jag var så oerhört blyg som barn men jag ville vara cool och stå på en scen och vara mig själv och vara rolig. Och nu får jag det! Som komiker är man ju dessutom filosof.

Hur hänger ståuppkomik och filosofi ihop?
– En komiker vänder och vrider på världen, ställer frågor och försöker ge svar. Och det gäller både högt och lågt i tillvaron. Varför säger hundar hej och nosar men aldrig hej då till exempel!?

Annons

Du turnerar en del och uppträder i Stockholm men den fasta punkten finns i Gävle?
– Ja, vi blir kvar i vårt hyresradhus på Brynäs. Jag har gett upp om att vi ska flytta till lägenhet närmare centrum. Familjen vill bo kvar och jag trivs ju jag med. Nu bokar min producent min föreställning Tänk punk från Karlskrona till Umeå så det blir jättekul!

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Kan du beskriva din scenpersonlighet?
– Kanske är jag lite mer intellektuell än andra i mina skämt. Jag har en nervös stil, som Woody Allen ungefär. Mina humorben, alltså sånt jag ofta tar upp och skämtar om, är att jag är punkare och son till en feminist.

Är det viktigt att människor skrattar åt dina skämt?
– Ja, skratt är bra. Det går inte att ljuga i standup, skrattar folk då är det roligt och då har jag gjort ett bra jobb.

Annons

Du håller kurser för nybörjare inom standup, vilket är ditt bästa råd?
– Kom ihåg att dina 20 första framträdanden på scenen kommer att bli misslyckade. Så är det för alla!

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Kan du bjuda på ett par boskämt?
– Absolut, titta till höger här på sidan!

Fakta: Hans Carstensen

Ålder: Vill vara ålderslös. Bor: Hyresradhus på Brynäs. Aktuell: Med föreställningen Tänk punk och ny lärobok.Familj: Fru Gunilla och barnen Li 21 år och Josef 17 år. Övrigt: Stor fotbollsfantast, favoritlaget är Gefle IF.Beskriver sig som snabb, kreativ och temperamentsfull. Det senare kommer fram på fotbollsmatcherna.

Fakta: Bovits 1

Betalar på Ikea.Slår inte in koden.Ger dom fyra siffror i blandad ordning:Sätt ihop dem själv!

Fakta: Bovits 2

Jag hittade ett äpple i förrådet som legat där sedan januari. Det var helt perfekt! Så nu ska jag lägga mig själv där.

Läs också Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.