HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu får boende betala låshjälpen

Gotland 700 kronor om du blir utelåst från tvättstugan. Från årsskiftet får hyresgästerna hos Gotlandshem börja betala för olika jourutryckningar.
Foto: Jakob Kindesjö
Från årsskiftet får hyresgästerna hos Gotlandshem betala för låshjälp.

De senaste åren har antalet utryckningar ökat kraftigt för Gotlandshems fastighetsjour, dit hyresgäster kan vända sig på kvällar och helger för att få hjälp med akuta problem eller störningar i lägenheten. Men en stor del av anmälningarna handlar om borttappade nycklar.

Enligt bolaget fick jouren under 2014 åka ut på 234 låsärenden, där hyresgäster tappat nycklarna, låst sig ute eller råkat kasta värdesaker i soprummet.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

– Vi har därför gjort en överenskommelse med hyresgästföreningen att börja ta betalt från 1 januari 2016 för sådana utryckningar som inte har med fastighetsrelaterade frågor att göra, exempelvis folk som låst sig ute, säger Staffan Thurgren, vd på Gotlandshem, till Gotlands tidningar.

Överenskommelsen innebär att det framöver kommer kosta hyresgästen 700 kronor att få en lägenhet, tvättstuga eller ett soprum upplåst med jouren. Saknas reservnyckel och det behöver sättas in ett nytt lås blir kostnaden i stället cirka 1 400 kronor.

Om hyresgästen inte är hemma som avtalat eller har glömt att lägga nyckeln i tuben så kommer det kosta 470 kronor..

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

– De kommentarer jag hört hittills har varit postiva, att det är rätt att de som slarvar ska betala, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Läs också Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.