Annons

Nu kan Ermin ladda bilen hemma

Stockholm Trött på att behöva ladda sin elbil i olika köpcentrum, fick Ermin Osmanovski i Svedmyra sin hyresvärd att utrusta husets parkeringsplats med en laddstolpe.
Foto: Mikael Bergling
Ermin Osmanovski laddar sin bil utanför bostaden i Svedmyra i södra Stockholm.

Ermin Osmanovski berättar att han köpte sin elbil, en begagnad Nissan Leaf, för drygt tre år sedan.
– Jag är visserligen tekniskt intresserad, men valde en elbil av framför miljöskäl. Sedan visade det sig också vara en god affär rent ekonomiskt, vilket är extra bra.
– Fram till i somras hade jag inte några möjligheter att ladda bilen där jag bor, utan fick göra det på jobbet eller i olika köpcentrum. Det innebar inga stora problem, men jag kände ändå att jag även ville kunna ladda den hemma och tog därför i våras kontakt med min hyresvärd Familjebostäder och framförde mitt önskemål.

I juni installerades en laddstolpe alldeles vid Ermin Osmanovsks parkeringsplats utanför huset där han bor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Johan Eklöf, fastighetsingenjör på Familjebostäder, säger att bolaget vill kunna erbjuda fler av sina hyresgäster möjligheter att ladda sina bilar.
– Vi testar nu ett nytt koncept i Svedmyra för att se hur det fungerar. Det är Vattenfalls bolag Incharge som sköter det här åt oss. Bolaget har hand om installation, administration och allt annat.

Kommer ni att låta sätta upp fler laddstolpar?
– Det beror på efterfrågan. Hittills har intresset varit svalt från våra hyresgästers sida.

Annons

Ermin Osmanovski berättar att han betalar två kronor per kilowattimme för elen han laddar bilen med.
– Sammanlagt blir det kanske 200-300 kronor i månaden. Det är inga stora kostnader.

Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

Hur långt kan du köra på en laddning?
– Med den här bilen kommer jag 15 – 18 mil, lite beroende på om det är vinter eller sommar eller hur fort jag kör. Bilen tar i allmänhet mellan två och tre timmar att ladda, vilket innebär att den nästan alltid är fulladdad när jag åker hemifrån.

Vad säger grannarna?
– Han som har parkeringsplatsen närmast mig har testat min bil och funderar nu på att själv skaffa en egen elbil.

Annons

Enligt de stora bostadsbolagen i Stockholm är det fortfarande svagt intresse för laddstolpar bland hyresgästerna.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Per Forsling, verksamhetsutvecklare på Stockholmshem, berättar att bolaget har sju laddplatser för hyresgäster med ”egna” parkeringsplatser.
Yngve Green, energiansvarig på Svenska Bostäder säger att det är ytterst få hyresgäster, mindre än en handfull, som har frågat efter möjligheten att få en laddstolpe uppsatt i anslutning till sin parkeringsplats.

Läs också Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Benjamin kämpade i två år för en laddplats - fick ställa bilen obevakad i stan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.