HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu lämnar miljonerna bolaget

Norrköping Hyresbostäder blir av med 211 miljoner kronor vid årsskiftet. I dag håller bolaget en extra bolagsstämma för att kommunens uttag ska kunna verkställas.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Hyresbostäder har cirka 9 000 lägenheter i Norrköping.

Det var i höstas som den styrande kvartetten i Norrköping presenterade sitt förslag att göra ett större vinstuttag ur det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder. Totalt handlar det om 211 miljoner kronor av de 983 miljoner kronor som finns avsatta som vinstmedel hos bolaget.

I oktober gav kommunfullmäktige sitt godkännande och nu väntar bara en formell process innan pengarna kan sättas över till ägarna. Först har styrelsen i ägarkoncernen Norrköping Rådhus AB fattat beslut om uttaget, därefter styrelsen i Hyresbostäder och till sist en extra bolagsstämma.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Det är det sista formella beslutet, sedan kan pengarna föras över till kommunen. Där kommer de ligga för att vänta på att bli använda, alla pengar kommer ju inte att användas över en natt, säger Göran Lindgren, finansdirektör på Norrköpings kommun.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har tidigare velat diskutera hur uttaget ska genomföras efter stark kritik från Hyresgästföreningen. Men nu kommer alla pengar tas ut genom ett enda uttag före årsbokslutet och troligen redan vid årsskiftet. 

Exakt vad pengarna ska gå till är ännu inte klart. Kommunen arbetar med att ta fram förslag på vilka investeringar som kan bli aktuella och räknar med att kunna presentera arbetet i början på nästa år. 

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

– Det finns en drös med projekt inom kommunens bostadsförsörjningsansvar som överstiger det här beloppet. Nu handlar det om att göra prioriteringar inom det området, förklarar Göran Lindgren.

Läs också Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.