Annons

Nu lämnar miljonerna bolaget

Norrköping Hyresbostäder blir av med 211 miljoner kronor vid årsskiftet. I dag håller bolaget en extra bolagsstämma för att kommunens uttag ska kunna verkställas.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Hyresbostäder har cirka 9 000 lägenheter i Norrköping.

Det var i höstas som den styrande kvartetten i Norrköping presenterade sitt förslag att göra ett större vinstuttag ur det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder. Totalt handlar det om 211 miljoner kronor av de 983 miljoner kronor som finns avsatta som vinstmedel hos bolaget.

I oktober gav kommunfullmäktige sitt godkännande och nu väntar bara en formell process innan pengarna kan sättas över till ägarna. Först har styrelsen i ägarkoncernen Norrköping Rådhus AB fattat beslut om uttaget, därefter styrelsen i Hyresbostäder och till sist en extra bolagsstämma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är det sista formella beslutet, sedan kan pengarna föras över till kommunen. Där kommer de ligga för att vänta på att bli använda, alla pengar kommer ju inte att användas över en natt, säger Göran Lindgren, finansdirektör på Norrköpings kommun.

Annons

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har tidigare velat diskutera hur uttaget ska genomföras efter stark kritik från Hyresgästföreningen. Men nu kommer alla pengar tas ut genom ett enda uttag före årsbokslutet och troligen redan vid årsskiftet. 

Exakt vad pengarna ska gå till är ännu inte klart. Kommunen arbetar med att ta fram förslag på vilka investeringar som kan bli aktuella och räknar med att kunna presentera arbetet i början på nästa år. 

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det finns en drös med projekt inom kommunens bostadsförsörjningsansvar som överstiger det här beloppet. Nu handlar det om att göra prioriteringar inom det området, förklarar Göran Lindgren.

Annons
Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.