HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nu ska regionen vässas

Gävleborg Hyresgästföreningens region Aros-Gävle sneglar på region Mitt när det nu är dags för en omorganisation. Målet är inte att spara pengar, utan att bättre kunna arbeta i Framtidsprogrammet anda, enligt regionchefen.

Framtidsprogrammet handlar bland annat om att Hyresgästföreningen ska bli en bredare samhällsaktör och då krävs det mer samarbete mellan jurister, förhandlare, verksamhetsutvecklare och medlemsrekryterare, och mellan tjänstemän och förtroendevalda.

Varför behövs en omorganisering?
– Vi märker att vi i dag har svårt så fort vi ska göra något över enhetsgränserna. Därmed inte sagt att det inte går, men det är svårare i den organisation vi har i dag, säger Johan Pelling, regionchef.

Läs ocksåNy regionordförande i Aros-Gävle på plats efter dödsfallet

Tanken är att satsa på en mer geografisk indelning, i stället för att vara uppdelade utifrån yrkeskategorier.

– Vi inspireras bland annat av region Mitt, region Sydost och Stockholm. I Mitt har de gått ett steg längre i den riktningen, medan Stockholm kommer att anställa teamledare samtidigt som de behåller enhetsstrukturen, säger Johan Pelling.

Annons

Kan det till exempel bli så att en förhandlare får en chef som inte är specialiserad på förhandling?
– Ja, det är inte säkert att chefen har specialistkunskaper inom alla facken. Det är det här vi tittar på nu ur olika aspekter.

Läs ocksåDe laddade med guidad busstur i Uppsala inför förhandlingarna

Kan omorganiseringen innebära att antalet tjänster minskar eller ökar?
– Grundinställningen är att vi ska ha samma antal huvuden när vi är klara. Syftet är inte att spara pengar, utan att vässa organisationen. Sen kan vi inte garantera att det är exakt samma personer som i dag. Det kan behövas ny kompetens, men ambitionen är att det ska vara samma personer som i dag i den nya organisationen.

Kommer innehållet i alla tjänster som finns i dag att påverkas?
– Framtidsprogrammet är en stor resa som kommer att påverka alla, men förstås i olika grad. Vissa tjänster kanske redan är inne i det nya sättet att jobba och vissa kanske man bara behöver skruva lite på.

Annons

Region Aros-Gävles arbetsutskott har föreslagit att regionstyrelsen vid sitt möte nästa lördag, 20 maj, ska fatta beslut om att genomföra en organisationsförändring. En arbetsgrupp under ledning av Johan Pelling kommer sedan att ta fram ett förslag till ny organisation.

Läs ocksåSiw är Årets medlem

– Tanken är att vi ska presentera ett förslag efter sommaren. Sen måste naturligtvis facket komma in och personalen få möjlighet att medverka till det färdiga förslaget, säger Johan Pelling, som hoppas att den nya organisationen ska vara på plats i januari 2018.

Läs också Tomt på kontoren under kampanjveckorna Anna-Lena årets medlem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.