Annons

Nu ställs bostadsbedragaren inför rätta i Malmö

Malmö Drygt ett år efter att den rekordstora bostadsbluffen uppdagades inleddes på måndagen rättegången mot 28-åringen i Malmö tingsrätt.

28-åringen kom över en halv miljon kronor genom att locka folk att betala förskottshyror för en lägenhet som inte var hans. Det var under några intensiva veckor i augusti förra året som han lyckades hyra ut sin före detta flickväns bostadsrätt till 17 olika personer. Nu står han åtalad för bedrägeri och urkundsförfalskning.

– Brottet är grovt. Det är fråga om systematisk brottslighet där han har utnyttjad målsägarnas anstängda bostadssituation, sa kammaråklagare Mårten Alvinsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En efter en vittnade de drabbade om hur de svarat på en annons på Blocket, blivit visade lägenheten och hur de betalt både depositionsavgift och förskottshyra efter att ha skrivit kontrakt med mannen. I snitt har offren betalat omkring 24 000 kronor till mannen, men några har betalat över 30 000 kronor och en så mycket som 50 000 kronor.

När det var dags för inflytt började problemen. Inflyttningsdatumet blev framskjutet flera gånger med ursäkter som att en släkting dött i utlandet och skulle begravas eller att ett rör sprungit läck i lägenheten och behövde åtgärdas. Genom ursäkterna köpte sig 28-åringen tid och hann lura fler personer innan han blev polisanmäld och kunde gripas.

Annons

En av de värst drabbade hamnade på gatan med fru och nyfödda barn.

Läs ocksåFacebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonserBilder från polisens förundersökningsprotokoll över kontakt mellan bedragarna och bostadssökande.

– Det är smärtsamt för mig att tänka tillbaka på den tiden. Vi hade ett nyfött barn. Vi var så sårbara och barnet blev väldigt sjukt för det var kallt vid den här tiden, berättade han.

Familjens alla saker stod bokstavligen på gatan ett par regniga höstdagar och mycket förstördes, bland annat böcker och många ovärderliga fotoalbum.

28-åringens advokat Anders Malm förklarade under rättegången att mannen erkänner handlingarna men förnekar brott.

Annons
Läs ocksåStjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg"Fredrik Strömsten, vd på Qasa som driver Blocket bostad, reagerar kraftigt på att så många sajter stjäl Blocket-annonser och använder dem som lockbete för att tjäna pengar.

– Han bestrider brott eftersom han varit utsatt för hot vilket tvingat honom till detta. Det har rört sig om personer som kommit honom nära och tvingat av honom pengar.

28-åringen är känd sedan tidigare av dansk polis. 2010 dömdes han till 10 månaders fängelse och utvisning i 6 år från Danmark för bedrägeri.

Läs också Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Notorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.