Annons

Nu vill regeringen utreda bostadsbidraget

Nyheter Efter skenande återbetalningskrav – regeringen vill utreda bostadsbidraget. Först i oktober 2020 ska det nya förslaget presenteras.
Foto: Pixabay / Montage

Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att granska både bostadsbidraget och underhållsstödet. Varje år kommer det återbetalningskrav på över 500 miljoner kronor vad gäller bostadsbidraget. För underhållsstödet är återkraven 1,3 miljarder kronor.

Riksrevisionen har de senaste åren gjort två granskningar av bostadsbidraget och riktat kritik mot regelsystemet. Många hamnar i en skuldfälla på grund av bidragssystemets utformning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har flera år i rad rapporterat om att antalet återbetalningsskyldiga hushåll dessutom ökar över tid.

Annons

Regeringen har vid flera tillfället uttryckt att det finns ett behov av att uppdatera bostadsbidraget så att det blir mer träffsäkert. Försäkringskassan, som hanterar bostadsbidraget, lämnade i början av året ett förslag som helt skulle utesluta risken för att någon blir återbetalningsskyldig.

I den utredning som regeringen nu beställt finns det vissa kopplingar till Försäkringskassans förslag. I uppdraget står det:

Läs ocksåRegeringen medger fortsatta problem med bostadsbidraget

“Utredaren ska titta på hur systemet med inkomstuppgifter fungerar i dag och föreslå hur tillgång till aktuella inkomstuppgifter från Skatteverket kan minska risken för att bli återbetalningsskyldig för bostadsbidrag eller underhållsstöd. En förändring som underlättar denna utrednings uppdrag är att från 1 januari 2019 så ska alla arbetsgivare lämna in inkomstuppgifter till Skatteverket varje månad. Detta ökar möjligheten att säkerställa att skuldsättning inte byggs upp, utan att det stäms av mer regelbundet.”

Annons

Just en sådan avstämning föreslog också Försäkringskassan redan i februari i år. Men trots det förslaget, och trots den skenande utvecklingen av återbetalningsskyldiga hushåll så föreslår regeringen att den utredning som nu tillsätts ska redovisas först i oktober 2020.

Läs också Nytt bostadsbidrag ska minska antalet skuldsatta hushåll Över 90 000 hushåll tvingas betala tillbaka bostadsbidrag Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.