Annons

Nurhan först på plats när bil började brinna

Örebro Örebropolisen har fått in 31 anmälningar efter helgens upplopp i bostadsområdena. En av dem som upptäckte en bilbrand var hyresgästen Nurhan Ari som filmade.
Foto: Anna Rytterbrant
Nurhan Ari var på väg hem från sin mamma när hon upptäckte att någon hade tänt eld på en bil under helgens oroligheter i Örebro. Hon larmade brandkåren.

Så smått börjar polisen summera helgens oroligheter i bostadsområdena i Örebro. Hittills har 31 anmälningar kommit in, men polisen räknar med fler.

– Det rör sig övervägande om skadegörelse, men vi har också en anmälan om mordbrand. Det är skolan i Vivalla, säger Jörgen Westlin som är kommunikationsstrateg vid Örebropolisen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i förstörelsen. Tre av dem har släppts eftersom skadegörelse inte är skäl nog till häktning. Den fjärde kommer med största sannorlikhet att häktas i dag, tisdag, misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse. Det är en 32-årig man som enligt polisen ska ha kastat ifrån sig en så kallad molotovcocktail och en tändare.

Hem & Hyra kunde i går berätta att de boende i bostadsområdena gjorde en stor insatts för att dämpa upploppen. Bland annat genom att vara ute, nattvandra och hålla koll.

En av dem som hjälpte till var hyresgästen Nurhan Ari. När hon var på väg hem från sin mamma på mors dag i söndags upptäckte hon en bilbrand på parkeringsplatsen.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Just då började det slå upp eldslågor ur en av bilarna.

Annons

– Hade jag kommit någon minut tidigare hade jag sett dem som gjorde det, men nu var jag helt ensam på platsen. Jag fick panik och ringde brandkåren, berättar hon.

När Nerikes brandkår kom efter 10- 20 minuter hade bilarna intill också skadats av elden.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

– Det gick väldigt fort för elden att sprida sig. Hade brandkåren inte kommit så fort, hade ännu fler bilar skadats, säger Nurhan.

När räddningstjänsten släckte elden, fick de larm om att ännu en bil tänts på i Brickebacken.

Annons

Och av de 31 polisanmälningarna som hittills kommit in, rör sig de flesta i huvudsak om nedbrunna bilar. Men exakt hur många har polisen ännu inte sammanställt.

Nuran Ari filmade branden och berättade för polisen vad hon sett. Och polisen i Örebro hoppas att andra boenden sänder in sina filmer, bilder och ringer och rapporterar sina iakttagelser.

– Även om man själv inte tycker att det verkar vara något, så kan en iakttagelse vara en pusselbit som gör att allt faller på plats, säger Jörgen Westlin som hoppas att boende hör av sig till polisen.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.