HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya ägare förbjuds att ombilda

Gotland Krav på socialt ansvarstagande, förbud mot vidareförsäljning och ombildning av hyreslägenheter under tio år framöver. Så ser Gotlandshems krav ut på de som vill köpa några av de hyreshus som är till salu.
Foto: Jenny Knutsson
Kvarteret Stäven är en av fastigheterna som Gotlandshem vill sälja.

Det var i slutet av april i år som kommunägda Gotlandshem meddelade att bolaget ska pröva att sälja av 944 hyreslägenheter för att få in kapital till nyproduktion och renoveringar. I förra veckan skickade mäklaren Catella ut prospekten på de aktuella fastigheterna till ett hundratal tänkbara köpare.

— Under den här veckan så har vi visningar av fastigheterna och det finns också möjlighet att gå in och titta i några av lägenheterna. Vi kommer ha fler visningar fram i augusti, förklarar Mats Ågren, (S) styrelseordförande i Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem satsar i Slite och Fårösund

Har du någon uppfattning om hur stort intresse som finns för de aktuella fastigheterna?

— Det är för tidigt att säga, visningarna är ju inte klara än så vi får avvakta och se. Vi vet att företagsledningen har blivit kontaktade av flera intressenter.

Senast den 24 augusti ska de intresserade ha kommit in med ett bud på vilka fastigheter som är intressanta och ett förslag på köpsumma. Men det är inte bara mest pengar som spelar roll, utan Gotlandshem har även satt upp särskilda krav på en ny ägare.

Läs ocksåNy stadsdel kan få 400 bostäder

— Vi vill att fastigheterna ska vara vara kvar som hyresrätter och att de inte får säljas vidare till någon annan ägare under en period på tio år. Vi vill också att en ny ägare ska fortsätta ta samma sociala ansvarstagande som vi har gjort som allmännytta. Det kan exempelvis vara att erbjuda bostäder till socialen. Det är också ett plus om man är beredd att bygga nya hyreslägenheter, förklarar Mats Ågren.

Hur pass hållbara är de här villkoren?

— De kommer att skrivas in i avtalen och blir juridiskt bindande. Bryter man mot de villkoren så kommer det att utgå ett vitesbelopp.

Läs ocksåGotlandshem slipper miljonvite
Fakta: De här fastigheterna är till salu:

Stäven 1 och Bogen 1, i Gråbo, antal lägenheter 884.
Kakelugnsmakaren 1, Kakelugnsgatan 1-21 och 35-55, i Terra Nova,
antal lägenheter 21.
När Mickelgårds 1:32, När Mickelgårds 1-6, i När, antal lägenheter 16.
Havdhem, Spenarve 1:46 (Spenarvevägen 1-13), 1:51 (Spenarvevägen 21-29)
och 1:52 (Storavägen 7-29), i Havdhem, totalt antal lägenheter 23.

Källa: Gotlandshem

Läs också Visbybor får forma ny stadsdel Orterna som kan få nya bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.