Annons

Ny ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg

Trelleborg Fyra av tio hyresgäster får en ny privat hyresvärd. Nu står det klart att Klarabo tar över lägenheterna i jätteaffären värd 1 miljard kronor.
Foto: Klarabo/Anders Paulsson
Andreas Morfiadakis, vd för Klarabo. Bostadsbolaget har köpt 800 lägenheter av Trelleborgshem och planerar nu att starta ett Skånekontor på Fagerängen i Trelleborg.

I december tog Trelleborgs ansvariga politiker beslutet att sälja stora delar av Trelleborgshem. Sedan dess har det gått fort. Och nu meddelar Trelleborgshem att affären är i hamn, vilket innebär att hela 40 procent av Trelleborgshems lägenheter byter ägare. Malmöbaserade Klarabo tar över, och i och med det växer det privata och relativt nystartade bostadsbolaget avsevärt, till totalt 2 700 lägenheter. Redan den 1 juli byter de boende hyresvärd.

– För oss är det en riktigt stor affär och vi är verkligen superglada, säger Andreas Morfiadakis, vd för Klarabo.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Klarabo har huvudkontor i Malmö men planerar att starta ett Skånekontor i miljonprogramsområdet Fagerängen i östra Trelleborg.

Hur kommer hyresgästerna att märka att de har en ny hyresvärd?

– Initialt inte alls. Vi kommer att märka om husen. Fastigheterna är välskötta och vi kommer att fortsätta på det arbete som Trelleborgshem genomfört. Men vi hoppas också kunna vara mer närvarande, säger Andreas Morfiadakis.

Läs ocksåTill salu: 800 av allmännyttans lägenheter

Och hyrorna då, kommer de att höjas?

Annons

– Inte för befintliga hyresgäster. Det är det ingen som behöver oroa sig för. Däremot kommer vi att renovera och höja standarden i tomma lägenheter efterhand, säger Andreas Morfiadakis.

Klarabo är inte nya i Trelleborg. Redan för ett par år sedan köpte bolaget 100 lägenheter av just Trelleborgshem.

Läs ocksåTrend: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt

– Vi känner väl till området och kommunen. Det är en tillväxtort med många pågående utvecklingsprojekt och stora satsningar på gång, säger Andreas Morfiadakis.

Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i Trelleborghem, kommenterar affären såhär:

– Vi är glada över att åter igen kunna sälja till Klarabo och vi ser detta som en bra affär för båda parter. Samtidigt som vi uppfyller vårt ägardirektiv får vi en köpare, till de fastigheter vi avyttrar, som tar ett långsiktigt ansvar och har en tydlig vilja att satsa i Trelleborg.

Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Hyresgästföreningen har inga synpunkter på affären i sig men Kenneth Gustavsson, regionordförande, varnar för alltför omfattande renoveringar av tomma lägenheter.

Annons

– En privat hyresvärd behöver inte vara sämre än en kommunal. Men jag känner inte till Klarabo. Det viktiga är nu att de renoverar med måtta så att inte hyrorna sticker iväg. Det är nog det allra viktigaste i detta läge. Och att man kommer ihåg att sedvanligt underhåll för befintliga hyresgäster är minst lika viktigt, säger han.

 

Niels Nielsen, förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Trelleborg, är orolig för vad försäljningen kommer att medföra för hyresgästerna.

Även Niels Nielsen, hyresgäst på Fagerängen och förtroendevald inom Hyresgästföreningen, oroar sig för ”lyxrenoveringar”.

– Det är det som bekymrar mig allra mest. Men jag hoppas att vi kan få till ett bra samarbete med den nya hyresvärden och att vi kan vara med och förhandla fram hyrorna. Annars är det viktigaste deras närvaro i området, säger Niels Nielsen.

Fakta: Affär värd 1 miljard kronor

Fakta: Här är lägenheterna som sålts
Fastighetsnamn Adress Ort
Delfinen 51 Västergatan 25-37 Trelleborg
Delfinen 52 Bryggaregatan 3, Västergatan 17-23 Trelleborg
Fagerängen 1-6 Syster Jennys väg 2-52 Trelleborg
Gamen 15 Smedjegatan 3 Anderslöv
Hermelinen 1 Södergatan 9 Anderslöv
Hermelinen 2 Nygatan 2-8 Anderslöv
Hermelinen 3 Smedjegatan 15 Anderslöv
Hermelinen 4 Vinkelgatan 3 Anderslöv
Husaren 16 Skyttsplan 1 Trelleborg
Husaren 17 Ryttaregatan 7-9 Trelleborg
Illern 1 Kyrkogatan 10 Anderslöv
Katten 40 Västergatan 32-36 Trelleborg
Lavendeln 1 Engelbrektsgatan 6 Trelleborg
Linden 12 Hesekillegatan 56-58 Trelleborg
Lodjuret 1 Nygatan 12-14, Smedjegatan 21-23 Anderslöv
Orren 22 Backavägen 3-32 Anderslöv
Sjöjungfrun 11 Lotsgränden 5, Bryggaregatan 6 Trelleborg
Spoven 3 Ripagatan 60 Trelleborg
Stigbygeln 6 Hedvägen 45, Rusthållaregatan 4-6, Engelbrektsgatan 3 Trelleborg
Triangeln 40 Ehrenbuschgatan 5 Trelleborg
Triangeln 45 Algatan 74-76 Trelleborg
Väduren 8 Henry Dunkers gatan 8, Östergatan 65 Trelleborg
Vallgraven 2 Västergatan 4 Trelleborg
Läs också Förhandlingarna kraschade – ändå höjs Kjells hyra: ”Ett hån från deras sida” Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.