Annons

Trend: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt

Skåne Tusentals skånska hyresgäster får nya hyresvärdar när kommunala bostadsbolag säljer lägenheter. Det är en växande trend, ofta med syfte att bygga nytt. Med högre hyror som följd.
Foto: Gry Ellebjerg
"Många har dålig ekonomi, inte minst pensionärer. De har en skaplig hyra i dag. Om det är mitt område som säljs ... av erfarenhet vet jag att privata fastighetsägare höjer hyrorna", säger Carsten Rosquist, hyresgäst hos KKB, det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge, som ska sälja 400 lägenheter. Exakt vilka är inte klart.

Skurup, Trelleborg och ­Kävlinge är några av de skånska kommuner som planerar att sälja delar av sina ­kommunala bostadsbolag de ­kommande åren. Och de är inte ensamma.

I fjor sålde landets allmännyttor tillsammans nära 7 000 lägenheter. I Skåne är nu drygt 2 000 lägenheter på väg att säljas. De senaste åren har de kommunala bostadsbolagen i Skåne sålt omkring 4 000 lägenheter. Det visar Hem & Hyras kartläggning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För hyresgästerna innebär en ­försäljning sannolikt en ny privat ­hyresvärd, om inte lägenheterna om­bildas till ­bostadsrätter. För kommunen ger det ett välkommet klirr i kassan. ­Antingen går pengarna till att stärka kommunens ekonomi eller så får bostadsbolaget möjlighet att bygga nytt.

Men njutningen kan vara tillfällig.

Den kommun som säljer hela eller ­delar av sitt eget bostadsbolag får ­betydligt sämre möjligheter att ­trolla fram ­bostäder när det krisar. Både Staffanstorp och Lomma kommun har sålt sina kommunala bostadsbolag och också haft problem att hitta bostäder till ­nyanlända. Men i Staffanstorp är ­ansvariga politiker ändå nöjda med beslutet.

Läs ocksåHyresgäster reagerar: "Bara jag har någonstans att bo"

– Det har jag inte ångrat. Bostadskön var lång och nyanlända hade ändå inte fått gå före. Det tillhör inte en kommuns kärnverksamhet att ha ett bostadsbolag, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Försäljningen av Staffanstorpshus lägenheter finansierade bland ­annat nybyggnation av skolbyggnader.

Annons
Tusentals lägenheter har bytt ägare de senaste åren. Och fler står på tur när fler kommunala bostadsbolag planerar försäljningar. Siffrorna kommer från bostadsbolagen själva.

Om man säljer för att bygga nytt ­försvinner dessutom billigare hyresrätter från ­allmännyttan bara för att ersättas av ­nybyggnation med betydligt högre hyror. Många privata fastighetsägare har tillika gjort konceptrenovering till en ­lönsam affärsmodell. När en lägenhet står tom helrenoveras den med höjd hyra som följd, vilket pressar upp hyrorna ytterligare i kommunen. Hyresgästföreningen är därför kluven till försäljningarna.

– Det är olyckligt att man säljer av allmännyttan. Den behövs. Men vill kommunen inte skjuta till pengar är det ibland enda vägen att gå för bolagen. Men så länge man har kvar allmännyttan har man också mer kontroll över hyresutvecklingen i kommunen , säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåCarsten är orolig över att hans hem ska bli sålt

LÄS OCKSÅ: CARSTEN ÄR OROLIG FÖR ATT HANS HEM SKA SÄLJAS

I Trelleborg kan upp till hälften av det kommunala bostadsbolagets lägenheter säljas, vilket berör hyresgäster i 1 000 lägenheter.
– Vi ska kunna bygga i både hög- och lågkonjunktur och då måste vi stärka den finansiella ställningen i Trelleborgshem, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsen ordförande i Trelleborg.

Niels Nielsen, förtroendevald i Hyresgästföreningen, och Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Hyresgästföreningen i Trelleborg har varit kritisk till förslaget, som både Moderaterna och Sverigedemokraterna står bakom, och inför omröstningen i kommunfullmäktige protesterade de. Men Niels Nielsen, förtroendevald i föreningen, var besviken.

– Många politiker gick rakt förbi utan att prata. De hade redan bestämt sig, säger Niels Nielsen.

Annons

Debatten i fullmäktige blev desto mer intensiv och slutade med att ärendet återremitterades för att få ett bättre beslutsunderlag.

– Politikerna saknar argument till varför man ska sälja så mycket. Man måste kunna motivera det. Jag ser det som en ideologisk fråga som inte har med ekonomi att göra. Nu är många hyresgäster oroliga, säger Niels Nielsen, tillika hyresgäst hos Trelleborgshem.

En försäljning av delar av Skurupshem väntas ge 250 miljoner kronor och kan motsvara upp till var fjärde lägenhet. Pengarna ska öronmärkas för nybyggnation och renoveringar. I Kävlinge står upp till 400 lägenheter på tur. Pengarna ska inte bara stanna i bolaget utan bekosta idrottsanläggningar. I Bjuv vill politiker sälja 330 lägenheter men beslutet är tillfälligt uppskjutet.

För att förverkliga storsatsningen av höghuset Culture Casbah på Rosengård i Malmö bildade kommunala MKB ett nytt bostadsbolag med tre privata fastighetsägare för snart tre år sedan. 1 660 hyresgäster påverkades när MKB sålde deras lägenheter till det nya bolaget.

Fakta: 7 000 allmännyttiga lägenheter såldes 2018
  • Boverkets bostadsmarknadsenkät visar att allmännyttiga bostadsbolag i var fjärde kommun sålde en del av sitt bestånd under 2018.
  • Totalt såldes nästan 7 000 allmännyttiga bostäder i landet. Den stora merparten såldes till privata fastighetsägare. 11 procent omvandlades till bostadsrätter.
  • Den vanligaste orsaken, enligt enkäten, var att man behövde pengar till nybyggen eller renoveringar.
  • Gotlandshem toppar försäljningslistan. De sålde en femtedel av sina lägenheter.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.